În perioada 15 martie – 7 iunie, poliţiştii din cadrul structurilor teritoriale de transporturi navale, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au efectuat aproximativ 2.000 de controale pentru protejarea fondului piscicol național, asigurarea respectării cadrului legal privind colectarea, transportul și comercializarea produselor și subproduselor din pește, precum și a prevederilor legale referitoare la prohibiție.
Astfel, în perioadele de prohibiție, poliţişti din cadrul structurilor teritoriale de transporturi navale, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi, cu sprijinul reprezentaților din cadrul altor instituții cu atribuții în domeniu, au desfăşurat activităţi de verificare şi control pentru protejarea fondului piscicol național, asigurarea respectării cadrului legal privind colectarea, transportul și comercializarea produselor și subproduselor din pește, precum și a prevederilor legale referitoare la prohibiție.
Pentru combaterea ilegalităţilor, polițiștii au efectuat aproximativ 2.000 de controale, fiind verificate 152 de puncte de debarcare, 2.267 de autovehicule, 914 ambarcațiuni, 819 autorizaţii de pescuit, 778 de licenţe de pescuit și 1.964 de permise de pescuit.
În urma activităţilor specifice desfăşurate, polițiștii au constatat 325 de infracţiuni, dintre care 289 privind pescuitul şi acvacultura, 15 privind transportul naval.
De asemenea, polițiștii au aplicat 749 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 249.035 de lei. Totodată, în urma activităţilor desfăşurate, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 451 de unelte de pescuit, 32 de ambarcaţiuni, 28 de motoare de ambarcaţiune, 4 autovehicule, 2.295 de kilograme de pește, dintre care 32 de kilograme de sturion, 36 de kilograme de icre de sturion și 260 de litri de motorină.
De exemplu, în martie, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Biroul de Investigare a Fraudelor și ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu sprijinul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, au efectuat controale la 3 agenți economici care aveau ca obiect de activitate comercializarea peștelui și a produselor din pește. În urma controlului, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 25.500 de lei. Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de confiscare a 235 de lei, precum și a sechestrului sanitar veterinar, pentru 205 kilograme de pește, urmând ca întreaga cantitate de pește să fie distrusă.
În aprilie polițiștii constănțeni au depistat în flagrant delict o persoană, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial în zona km. 55 al canalului Dunăre – Marea Neagră, utilizând 2 plase monofilament, interzise prin lege și fără a deține autorizație de pescuit. 20 de kilograme de pește capturat a fost redat mediului acvatic. În cauză, a fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor tipuri de unelte de pescuit comercial și producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 de mm.
Totodată, s-a dispus măsura confiscării celor 2 plase de pescuit și a unei ambarcațiuni artizanale, în vederea continuării cercetărilor.
Discussion about this post