Un nou E își va face loc pe eticheta produselor din magazine – unul chiar de 200 de ori mai dulce decât zaharoza. Acesta a primit deja undă verde din partea Uniunii Europene și va putea fi folosit în fabricarea mai multor alimente, de la conserve, chipsuri, deserturi, înghețate, marmelade și până la guma de mestecat.
Este vorba despre un îndulcitor – glicozidele steviolice glucozilate sau, pe scurt, E 960d. Glicozidele steviolice glucozilate vor fi folosite mai ales în produsele fără adaos de zahăr și cu puține calorii.
Potrivit InfoCons, în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Uniunii europene sunt prevăzute cantități maxime admise pentru fiecare categorie, astfel încât să nu reprezinte un risc pentru sănătate.
Față de zahărul obșinuit sau alți îndulcitori, glicozidele steviolice glucozilate nu au calorii sau carbohidrați. Din perspectiva farmacologică, se spune că ar avea numeroase beneficii – rol antiinflamator, anticancerigen, antidiabetic, antimicrobian, antioxidant, reductor al tensiunii arteriale, informează InfoCons. Consumul pe termen lung al glicozidelor steviolice glucozilate ar putea avea însă și efecte secundare neplăcute că greaţă, balonare, crampe abdominale sau diabet de tip 2.
Nu le este recomandat diabeticilor, și poate produce reacţii anafilactice în cazul copiilor cu eczemă atopică, rinită alergică şi astm.
Sirsa foto: pexels.con
Discussion about this post