Forţele armate ruse şi grupurile armate „afiliate” au fost adăugate pe „lista ruşinii” a ONU, privind încălcarea drepturilor copiilor în conflicte, pentru acţiunile lor în Ucraina, potrivit unei copii a raportului anual al secretarului general, consultată joi de AFP.
„Sunt deosebit de şocat de numărul mare de atacuri asupra şcolilor, a spitalelor şi a personalului protejat, precum şi de numărul mare de decese şi mutilări de copii atribuite forţelor ruse şi grupurilor armate afiliate”, subliniază Antonio Guterres în acest raport care acoperă anul 2022 şi care va fi publicat săptămâna viitoare.
„Sunt consternat de numărul ridicat de încălcări grave comise împotriva copiilor în Ucraina după invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă”, a arătat el.
Potrivit raportului, care a fost distribuit joi membrilor Consiliului de Securitate, ONU a confirmat că 477 de copii au fost ucişi în Ucraina în 2022, dintre care 136 de decese atribuite forţelor ruse şi grupurilor afiliate şi 80 forţelor armate ucrainene, şi 909 cazuri de copii mutilaţi, dintre care 518 atribuite forţelor ruse şi grupurilor afiliate şi 175 forţelor ucrainene.
Deşi forţele armate ucrainene nu sunt adăugate în anexa care enumeră responsabilii pentru aceste încălcări, supranumită „lista ruşinii”, raportul lansează totuşi un avertisment către Ucraina „din cauza numărului de copii ucişi şi mutilaţi şi a atacurilor asupra şcolilor şi spitalelor”.
„Voi acorda o atenţie deosebită acestei situaţii în următorul meu raport”, avertizează secretarul general.
În ciuda cererilor repetate ale organizaţiilor pentru drepturile omului, Israelul nu a fost adăugat pe „lista ruşinii”, mai notează AFP.
„Constat o scădere semnificativă a numărului de copii ucişi de forţele israeliene, inclusiv în atacuri aeriene, în comparaţie cu raportul meu anterior”, afirmă Antonio Guterres, care cu toate acestea se declară totuşi „foarte îngrijorat de numărul de copii ucişi şi mutilaţi de forţele israeliene”.
Potrivit raportului, 42 de copii au fost ucişi de forţele israeliene în 2022, faţă de 78 în 2021.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post