Zile de sărbătoare pentru întreaga comunitate musulmasă din România. Astăzi este marcată prima din cele patru zile de Kurban Bayram. Sărbătoarea Sacrificiului – Eid al Adha este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică și este celebrată în luna Zilhigge, ultima lună din calendarul islamic.
Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.
Sărbătoarea Sacrificiului durează patru zile, iar în prima zi, după slujba religioasă oficiată în lăcașurile de cult, credincioșii musulmani sacrifică animale, doar o parte din carne fiind păstrată pentru casă, restul fiind împărțită în special persoanelor cu posibilități materiale reduse. Se merge în vizite la rude și prieteni și se primesc vizite.
Obiceiul spune că premergător Sărbătorii Sacrificiului, în lumea musulmană are loc pelerinajul la locurile sfinte, Mecca și Medina (Regatul Arabiei Saudite), acesta fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Pelerinajul, care se desfășoară după un ritual strict, reiterează drumul Profetului Muhammed (PbuH), la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar şi puterea sacrificiului pentru credinţa în Creator, probată de Profetul Ibrahim.
„Fiecare sărbătoare este prilej de bucurie pentru noi toți, este prilej de revedere cu cei dragi, dar și o oportunitate să ne apropiem mai mult de semeni de-ai noștri aflați în suferință. Și de această dată, în prag de sărbătoare, vă adresez, stimați credincioși, îndemnul meu la reflecție și la fapte bune. Urmează patru zile de sărbătoare, patru zile cu profunde semnificații religioase. Sărbătoarea Sacrificiului înseamnă apropierea de Creator, de semeni, de dreptate, de bunătate, de fapte frumoase și totodată de noi înșine. În aceste zile de mare sărbătoare, să nu uităm să îi mulțumim Bunului Allah pentru tot ce avem și să ne rugăm la Bunul Allah pentru cei aflați în suferință, să ne rugăm pentru pace și înțelegere între semenii noștri. Închei prin a ura tuturor credincioșilor musulmani: „UN BAİRAM FERİCİT!”, „KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“, „KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”, „EID AL-ADHA MUBARAK!”, a fost mesajul muftiului Muurat Iusuf.
Discussion about this post