Peste 200 de evenimente vor avea loc în cadrul festivalului de artă contemporană Eforie Colorat – ediţia a III-a, care se va desfăşura în perioada 3 iulie – 10 septembrie, în staţiunea Eforie Sud.
Festivalul Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere şi acţiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a şterge barierele dintre artişti şi mulţimi şi graniţele dintre spaţiile de expunere convenţionale şi spaţiul public.
Festivalul va debuta marţi, 3 iulie, de la ora 19.00, cu spectacolul de teatru „Ultimul Clopoţel”, susţinut de elevii liceulului Carmen Sylva.
Printre invitaţii noii ediţii a manifestării este şi regizorul Alexandru Solomon, urmând să fie proiectat, în avanpremieră, cel mai nou film al acestuia, un road movie documentar care merge pe urmele lui Arsenie Boca.
Sunt programate proiecţii în aer liber ale celor mai interesante producţii actuale, de la succese de Hollywood, la filme europene, documentare, scurt metraje sau filme experimentale. În fiecare seară de marţi, secţiunea CineShort, dezvoltată în parteneriat cu Short Film Breaks, aduce în faţa publicului cele mai interesante scurtmetraje ale momentului. Filmul clasic e rege în fiecare miercuri, în secţiunea RetroCinema, iar cel documentar în secţiunea Kinedok. Serile de joi sunt rezervate poveştilor copilăriei, care au şi mai mult farmec la Marea Neagră. Secţiunea CineKids va încânta familiile cu cele mai apreciate animaţii, de-abia scoase din cutiuţa fermecată cu poveşti. Zilele de vineri şi sâmbătă sunt dedicate filmului european, iar secţiunea CineHit propune, în fiecare duminică, blockbustere internaţionale.
Festivalul include ateliere de pictură, vernisaje de expoziţii, recitaluri de poezie.
Expoziţiile de artă contemporană vor fi vernisate pe toată durata verii la Eforie, un program dezvoltat în parteneriat cu Galeria E T A J artist run Space din Bucureşti, dar şi cu institutele diplomatice partenere sau cu centre culturale locale. Programul verii include şi câteva expoziţii de fotografie, de la artă publicitară spaniolă, la o suită de declaraţii vizuale press cartoons despre războiul din Ucraina. Programul este îmbogăţit de sesiuni performative, momente artist talk – la care vor participa personalităţi ale momentului.
Arhivele litoralului continuă şi anul acesta să-şi spună poveştile. Toate acestea, alături de fotografii vechi, din colecţii particulare, vor deveni, până la finalul acestui an, primul muzeu digitalizat al litoralului românesc.
Pe lângă filmele de animaţie, copiii sunt aşteptaţi la Grădina Cinemascop în fiecare zi, cu spaţii de joacă, mese de ping-pong, lego sau fussball, printre multe altele. Părinţii au la dispoziţie şi o bibliotecă pop-up, cu titluri hoţ, rupte din arşiţa verii, dar şi o zonă de merch cu tot felul de surprize.
Festivalul Eforie Colorat a început, în 2021. Este organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh, Primăria Eforie şi Radef România Film, programul Eforie Colorat îşi propune revitalizarea spaţiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Festivalul este o platformă de dialog pentru comunitatea artistică, decidenţii din administraţiile locale şi centrale, sau pentru grupurile activiste.
Discussion about this post