,,Porumbelu’ fierbințelu’” nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru turiștii care vin pe litoral. Cum dau primele raze de soare, vânzătorii ambulanți iau cu asalt plajele, se plimbă printre șezlonguri și îi îmbie pe turiști cu diferite gustări. Porumbul, covrigii, merele glazurate și gogoșile nu lipsesc de pe nicio plajă de pe litoralul românesc, cât e vara de lungă.
În ciuda amenzilor primite, comercianții nu se dau plecați. Cei mai mulți continuă să îi ademenească pe turiști cu diverse gustări ținute în soare, ore în șir, și preparate în condiții doar de ei știute.
Medicii atrag atenția că dacă dorim porumb fiert, gogoși sau clătite vândute în asemenea condiții, riscăm să ne stricăm vacanța și să facem diferite boli, de la enterocolită și toxinfecție alimentară până la hepatită.
,,Riscurile la care ne expunem atunci când consumăm alimente de pe plajă sunt extrem de mari. Nu știm în ce condiții sunt preparate, de la căldură se alterează. De aici apar enterocolite, dezinterii, care se transmit prin manipularea acestor alimente. Nu există certificat sanitar, nu respectă nicio normă de igienă. Vara, tulburările gastrointestinale sunt principale probleme cu care se confruntă oamenii. De cele mai multe ori, vânzătorul nu respectă norme minime de igienă și cei care cumpără se expun unui risc major”, a transmis, pentru Observator Constanța, dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Administratorii plajelor recunosc că sunt atât de mulți vânzători ambulanți în unele zile, încât îi deranjează pe turiști. Cei care vor să se bucure de mare și de soare sunt deranjați, din cinci în cinci minute, de comercianții care își ,,strigă” oferta în gura mare. Operatorul economic are obligația să nu permită desfășurarea activităților de comerț ambulant pe plajă.
,,Există pază pe plajă. Cum îi văd, angajații noștri îi alungă. Din păcate, turiștii îi încurajează, dacă nu ar fi cerere, nu ar exista nici oferta. Noi luăm toate măsurile, îi alungăm cât de des putem dar ei se duc 30 de metri mai încolo și revin”, a transmis Răzvan Chițan, administrator de plajă, pentru Observator Constanța.
În ciuda numeroaselor apeluri la 112, vânzătorii nu se dau plecați. Poliția locală vine, îi legitimează, îi amendează, iar apoi comercianții revin pe plajă, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Potrivit legii, o amendă pentru comerț ambulant poate ajunge până la 5.000 de lei, iar oamenii legii au dreptul de a confisca marfa.
Părinții se plâng că cei mici văd, poftesc și nu sunt conștienți de riscurile la care se expun. Astfel, ziua de relaxare la plajă devine o lungă muncă de lămurire în care copiilor li se explică de ce nu este bine să consume alimente comercializate în condiții îndoielnice.
Inflația a lovit și acest sector. Prețul unui singur știulete de porumb sau al unui banal covrig este nu mai puțin de 10 lei, preț care nu acoperă și eventualele pastile de stomac sau vizitele medicale care se impun, după ce îți satisfaci o nevinovată poftă estivală.
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atenționează asupra produselor consumate în perioada concediilor, sfătuind să nu fie încurajat comerțul pe plajă, iar alimentele să fie alese cu atenție, doar dacă spațiul operatorului economic prezintă încredere și respectă toate normele legale.
Discussion about this post