Și-au îmbrățișat copiii, părinții și iubitele, au primit binecuvântarea lor și s-au aventurat pe mare, la bordul celui mai cunoscut ambasador al României în lume – nava școală Mircea. Aproape 80 de studenți români și străini au plecat în primul lor marș internațional de instrucție, unde se vor pregăti, timp de 28 de zile, pentru o carieră pe mare. În tot acest timp, velierul va acosta în Porturile Pireu din Grecia, Taranto din Italia și Izmir din Turcia, iar turiștii și toți cei curioși îl vor putea vizita. Bricul va reveni în Portul Militar Constanța pe 31 iulie.
Printre lacrimi, dar și în aplauzele familiilor și a prietenilor, nava-școală „Mircea”, mândria flotei navale române, și-a ridicat pânzele și s-a îndepărtat semeață spre noi orizonturi, ducând cu ea visurile, speranțele și idealurile viitorilor marinari. Velierul a plecat din Portul Militar Constanța, în marșul internațional de instrucție, având la bord 67 de studenți din anul II de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și 12 studenți străini de la academii partenere din Bulgaria, Germania, Polonia, Turcia, Letonia, Spania și Italia. Printre membrii echipajului se numără și foarte multe tinere dornice de o carieră pe mare.
„Suntem aici pentru a participa la ceremonie iar până acum am învățat deja câteva lucruri de bază, spre exemplu cum să ne pregătim să dormim într-un hamac, cum să pregătim nava. Sunt în Forțele Navale de un an și nu am văzut diferențe între bărbați și femei. Femeile sunt foarte importnte pentru că uneori facem lucrurile mai bine ca bărbații. Și avem parte de respect. Mi-a fost greu să le spun celor dragi rămas bun, ne va fi greu dar mă gândesc că ne vom revedea cu mare bucurie”,
povestește o tânără cadet din Polonia.
„Sunt momente frumoase dar consider că va fi și o provocare. Ne ajută să ne dezvoltăm și să ne formăm ca viitori ofițeri de marină. Aș minți să spun că nu am emoții”, .
mărturisește una dintre studentele prezente la bordul velierului
Pe durata celor 28 de zile, velierul va acosta în Porturile Pireu (Grecia), Taranto (Italia) și Izmir (Turcia).
Tinerii cadeți prezenți la bordul navei se vor instrui sub supravegherea instructorilor din Academia Navală „Mircea cel Bătrân” de la bordul navei, scopul marșurilor de instrucție fiind acela de a le forma viitorilor ofițeri ai Forțelor Navale Române și ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă deprinderile specifice carierei alese.
„E o provocare fiecare zi la bordul navei școală Mircea mai ales când ai cadeți și mai ales cadeți care vin pentru prima dată în Forțele Navale, avem prima dată cadeți din Italia, Spania. Avem cea mai bună școală de instruire a cadeților iar ziua începe de foarte devreme și se termină foarte târziu… Cadeții români și cei străini se instruiesc în comun, nu facem distincție, avem și 14 fete care vor face față provocărilor și sperăm să ajungem cu bine în primul port de escală”,
a precizat comandorul MIRCEA TÂRHOACĂ, comandantul Navei-Școală „Mircea”.
Pe timpul staționării în cele trei porturi, nava-școală „Mircea” va avea și o importantă misiune de reprezentare, velierul fiind declarat oficial, în anul 2019, Ambasador Onorific în Serviciul României, iar în anul 2022, Ambasador al României Sustenabile.
De asemenea, nava simbol a Forțelor Navale Române va promova în porturile în care va ajunge tradițiile marinărești și școala românească de marină. În toate cele trei porturi, velierul va fi deschis pentru vizite.
Velierul va reveni în Portul Militar Constanța pe 31 iulie. Bricul „Mircea”, mândria fortelor navale românești a fost construit în 1939, la Hamburg. Are o autonomie de 5.000 de mile marine și poate atinge viteza maximă de 12 noduri, cu motorul și de 10 noduri, cu velele. În prezent, în lume mai există doar patru nave de același tip: în Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia și Rusia.
Nava scoală „Mircea” a efectuat de-a lungul celor 82 de ani de activitate în slujba Marinei Române marșuri de instructie în Marea Neagră, Marea Egee, Mediterană și Oceanul Atlantic.
Discussion about this post