În aceste momente, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, se desfășoară o conferință dedicată pacienților diagnosticați cu boala Parkinson și aparținătorilor acestora. În cadrul evenimentului intitulat „Împreună facem diferența în boala Parkinson”, conf. dr. Any Axelerad, medic primar Neurologie, prezintă cele mai noi soluţii terapeutice în boala Parkinson disponibile astăzi pacienţilor din România.
Întâlnirea este organizată de Cabinetul de Neurologie „Doctor Axelerad Any“, iar printre invitați se numără Cristina Dumitrache, deputat în Parlamentul României și membru în Comisia de Sănătate, și Mihaela Schipor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța.
„Astăzi le explicăm participanților concret, pas cu pas, ce înseamnă boală Parkinson la debut, cum o recunosc, pe înțelesul lor, ce înseamnă boală avansată și ce trebuie să facă. În acel moment, pacientul rămâne la pat și aparținătorul se chinuie și atunci noi încercăm să coordonăm tot ce înseamnă pacient și aparținător și să-i ghidăm pe drumul cel bun, să știe ce să facă legat de viața lor, să-și îmbunătățească calitatea vieții”,
a declarat, înaintea începerii evenimentului, dr. Any Axelerad.
Parkinsonul este a doua boală neurodegenativă, ca frecvență, în lume. Este o boală multi-fațetată, care vine cu multe probleme.
„Este foarte important ca pacientul să știe că nu trebuie doar să se trateze cu pastile și atât, trebuie să fie o echipă multi-disciplinară, trebuie să înțeleagă ce înseamnă boală Parkinson la debut, ce înseamnă boală Parkinson avansată și trebuie să înțeleagă cum trebuie să abordeze boala în fiecare etapă a ei, cum să abordeze și tratamentul și nu numai. Trebuie să asocieze psihoterapie, kinetoterapie, trebuie să asocieze foarte multe lucruri pe care le ignoră, și atunci boala galopează, nu avansează”,
a mai spus neurologul.
În România sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane cu boala Parkinson, însă numărul real al bolnavilor este mult mai mare, a subliniat conf. dr. Any Axelerad.
„Am un număr foarte mare de pacienți. În România sunt aproximativ 70.000 de pacienți cu boală Parkinson, o cifră care, din punctul meu de vedere nu este reală. De ce? În primul rând, pentru că nu avem un registru al bolii Parkinson, în care să avem o evidență foarte clară, iar în al doilea rând, pentru că sunt foarte mulți pacienți subdiagnosticați, pentru că o boală Parkinson la debut se confundă cu o îmbătrânire, și atunci ajung în stadiu avansat, cu multe probleme, cu căderi, cu fracturi, pentru că n-au recunoscut boala”,
a explicat medicul.
La eveniment sunt prezenți și Ion Dumitrache, președintele Organizației Municipale PSD Constanța, și Vergil Chițac, primarul orașului Constanța.
„Avem din ce în ce mai mulți pacienți care au această boală. Din modestele mele lecturi despre așa ceva, se pare că cel mai bine sunt acomodați cei care trăiesc într-o climă mediteraneană. De exemplu, în insulele grecești, aproape că această boală nu există, pentru că au și o modalitate de gândire pozitivă. Lipsa conflictelor, uleiul de măsline, mâncarea mediteraneană, apa din belșug, aerul, marea, se pare că sunt elemente care, împreună cu gândirea pozitivă, previn această boală. Eu cred că noi, ca societate, ar trebui să ne axăm mult mai mult pe prevenție”,
a spus primarul Chițac.
De asemenea, în cadrul evenimentului, Silviu Axelerad, psiholog clinician și specialist în medicină complementară, împreună cu psihoterapeutul Silvia Petrov vor purta un dialog cu cei prezenți despre „Neurofeedback și Stimulare Magnetică Transcraniană“. La rândul ei, Lectorul Universitar Doctor Daniela Raiciu, de la Facultatea de Farmacie „Titu Maiorescu“ din București va vorbi despre „aportul fitoterapiei la calitatea vieții“.
Ultima parte a evenimentului este dedicată artei și felului în care aceasta îi poate ajuta pe bolnavii de Parkinson. În acest sens, Andreea Enache Uanciufrii va susține pentru cei prezenți un atelier de terapie prin artă, în timp ce instructorul Steve Lorenzo și partenera lui, Ingi Hristu, ambii de la școala de tango „Deep Embrace“ din Constanța, vor pune în scenă un moment artistic prin tangoterapie.
În pauzele dintre temele de discuții ale întâlnirii, participanții au parte de momente muzicale din repertoriul universal al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanţa, susținute de Silvia Simionescu, Denis Ștefănescu, Răzvan Săraru și Daniel Pop.
Evenimentul „Împreună facem diferența în boala Parkinson“ se desfășoară cu participare gratuită și se adresează în special pacienților diagnosticați cu boala Parkinson, cât și aparținătorilor acestora.
La finalul întâlnirii, va avea loc și o sesiune de socializare cu toți cei prezenți, un bufet, precum și o tombolă în cadrul căreia vor fi extrași trei câștigători. Aceștia vor beneficia de una din terapiile nonfarmalogie, după cum urmează: 5 ședințe de Neurofeedback; 5 ședințe de stimulare magnetică transcraniană; 5 ședințe de Kinetoterapie
Discussion about this post