Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ilie , cunoscut ca cel care a adus ploaia, după trei ani de secetă.
Sfântul Ilie este sărbărtorit în calendarul creștin ortodox în fiecare an pe data de 20 iulie. În aceeași zi se sărbătorește și Ziua Aviației Române, iar Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor.
Potrivit tradiției, în ajunul Sfântului Ilie, fetele tinere trebuie să se tăvălească în cânepă, pentru a visa noaptea cum le va fi sortitul. Dacă fetele visau cânepă verde, asta însemna că se vor căsători cu un bărbat tânăr, iar dacă visau cânepa uscată, se vor căsători cu un bărbat în vârstă.
O altă tradiție spune că în noaptea de Sfântul Ilie, pentru a li se îndeplini dorințele, oamenii trebuie să se roage. Prin rugăciune, cerurile se deschideau și dorințele oamenilor se împlineau.
În dimineața de Sfântului Ilie, oamenii trebuie să culeagă plante de leac, în special busuoic și să le ducă la biserică. După ce plantele sunt sfințite, oamenii le dădeau foc. Se spune că cenușa de la plante se putea folosi în scopuri terapeutice. De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu au voie să lucreze pământul pentru ca recoletele să nu fie distruse de grindină.
De Sfântul Ilie, credincioșii pomenesc sufletelor adormiților, în special sufletele copiilor morți. Potrivit obiceiului, în dimineața de Sfântul Ilie, femeile trebuie să cheme copiii sub un măr, pe care îl scutură, iar merele care cad se dau de pomană.
Discussion about this post