Spectacolul naturii este impresionant! Lacul Techirghiol a devenit din nou…roz. Apa fost acoperită în ultimele zile de o peliculă roz-intens și emană, pe deasupra, și un miros urât. Specialiștii îi liniștesc însă pe turiști, precizând că este vorba despre o specie de alge care se dezvoltă în această perioadă, cu efect chiar benefic pentru refacerea stratului de nămol sapropelic.
Aproape tot malul lacului Techirghiol este acoperit cu un strat foarte roz și urât mirositor. Pătura, care pare a fi vegetală, se întinde pe o lățime de câteva zeci de metri. Specialiștii susțin că bacteriile sulfuroase se aștern ca un praf roz pe părțile expuse la lumină. Astfel, cresc în biomasă și formează grămezi, iar apa devine roz -violacee. Apoi, condițiile de mediu favorizează o altă algă, care are în corpul ei aceleași substanțe pe care le găsim în morcov, numite beta-caroten.
„Este întâlnită în țările care au lacuri bogate în săruri. Și în Crimeea este o zonă în care lacuri concentrate în săruri favorizează dezvoltarea unor bacterii ce înlocuiesc populațiile algale. Ajung să fie singure, să folosească un pigment primitiv de fotosinteză și care are o culoare rozalie și ele colorează și penele flamingilor. Pigmentul acesta este un pigment normal , caracteristic lacurilor cu concentrație mare în săruri și temperaturi ridicate. Nu este pericuos pentru turiști și nici pentru biota Techirghiolului”, explică Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Cercetătorii au prelevat probe din apă și vor să afle dacă este vorba despre o poluare produsă de activităţi industriale, sau mai degrabă despre o explozie de alge.
„Episoadele de caniculă excesivă au dus la explozia algei roșii. Aceasta consumă întreg oxigenul din lac, sufocând alga verde, tradițională”, a mai spus Bîlbă.
Pentru turiștii aflați la tratament în stațiune, colorarea în roz a lacului a fost o surpriză. Nu pare să deranjeze acest aspect, ci mai degrabă mirosul înțepător este cel care creează un discomfort.
„Suntem aici de două săptămâni, dar de vreo două zile lacul s-a colorat. Este frumos. De altfel, toată stațiunea este frumoasă, liniște, iar lacul roz, spectaculos”, a povestit o turistă.
„Este ciudat, miroase urât și nu știm dacă este în regulă, dacă mai putem face baie. Dar nu am mai văzut lacul roz”, mărturisește o altă femeie.
„Este colocuitoare a acestui ecosistem împreună cu artemia și tot zooplanctonul de aici. Au momente mai prielnice să crească când este temperatura apei crescute. Fac parte din sursa de formare a nămolului. Este neplăcut, dar nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare, cum nu ar trebui să fie nici că că se vad pietre la malul lacului, sau că a scazut nivelul lacului. Este o evoluție sezonieră. Ea, împreună cu artemia și restul fitoplanctonului, contribuie la formarea nămolului”, a explicat Olga Surdu, medic specialist Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Oricine poate să intre așadar în apa lacului, nefiind vorba despre o poluare.
Cu alte cuvinte, dacă nu va deranjează mirosul specific hidrogenului sulfurat și aspectul apei, specialiștii vă spun că puteți să mergeți fără grijă, pentru tratament, pe malul lacului Techirghiol.

