La malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, se află o adevărată bijuterie arhitecturală – Muzeul „Ion Jalea”. Este unul dintre puținele edificii culturale din România dedicate exclusiv sculpturii și găzduiește peste 200 de lucrări ale sculptorului Ion Jalea, omul care a făcut minuni cu un singur braț și care „ținea dalta uneori cu dinții”, așa cum mărturisește chiar unul dintre strănepoții săi.
Potrivit site-ului muzeului, acesta se află într-o casă elegantă, proiectată în stil neoromânesc de arhitectul Victor Stephanescu, după Marele Război. Inițial, clădirea a fost proprietatea lui Constantin Pariano, care a deținut funcția de prefect al Constanței la începutul secolului al XX-lea. După instaurarea comunismului în România, „Casa Pariano” a fost naționalizată. Când, în 1968, sculptorul Ion Jalea a decis să doneze 108 opere de artă orașului Constanța, autoritățile orașului au decis să găzduiască colecția în „Casa Pariano”, devenită Muzeul „Ion Jalea”, așa cum este cunoscut astăzi. După moartea sculptorului, familia sa a finalizat donația, care numără acum 227 de lucrări.
Costin Răsăuțeanu, îndemn la cultură
Liderul consilierilor PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu, îi îndeamnă atât pe constănțeni, cât și pe turiști, să viziteze muzeul de care mulți oameni poate au uitat, de-a lungul timpului.
„Vă îndemn să vă opriți să vedeți impresionanta colecție de opere lăsată de marele sculptor Ion Jalea. Să-i onorăm harul și dăruirea!”, este mesajul transmis de politician.
Ion Jalea (1887-1983) s-a născut în Casimcea, județul Tulcea, iar legătura sa cu pământul dobrogean avea să fie demonstrată printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni centrate pe fizionomiile localnicilor și ținutele lor tradiționale.
Operele sale sunt făcute din ipsos, bronz, piatră sau marmură, iar seriile tematice cuprind figuri alegorice, religioase sau mitologice, scene de război sau de lucru, nuduri, portrete, culminând cu lucrările sale monumentale.
Muzeul „Ion Jalea” este deschis de miercuri până duminică, de la 10.00 la 18.00.
Discussion about this post