Sezonul estival nu aduce doar distracție și voie bună pe litoral. Zilnic, salvamarii sunt puși față în față cu misiuni dificile. Unii oameni se aventurează în largul mării și sfidează steagurile arborate și recomandările specialiștilor, punând în pericol viața lor dar și pe a altora.
Salvamarii susțin că sezonul acesta a fost unul extrem de dificil. Valurile mari sau steagurile arborate nu i-au oprit pe unii turiști să se avânte în apele învolburate ale mării.
,,Chiar ieri am avut un caz, era arborat steagul roșu, în jurul orei 18, a trebuit să scoatem din valuri un bărbat de aproximativ 50 de ani. Atunci când arborăm anumite steaguri, acestea trebuie respectate. Apa este un mediu periculos, cu natura nimeni nu se pune. Steagul roșu înseamnă interzis la scăldat. Și cei care știu să înoate trebuie să țină cont de anumite aspecte. Avem persoane cu afecțiuni fizice, epilepsie, risc de stop cardio-respirator. Nu se recomandă intrarea în mare după consumul de alcool. Diferențele mari de temperatură pot provoca și ele stop cardio-respirator. Se recomandă îmbăierea în zona de siguranță, când plaja este supravegheată, respectând steagurile arborate. ” a transmis Gabriel Culea, coordonator Serviciu Salvamar Constanța – Mamaia, pentru Observator Constanța
Doar în acest weekend, echipajele ISU Dobrogea au intervenit în cazul a 7 persoane scoase din mare. Dintre acestea, 4 au fost transportate la spital. Din păcate, manevrele de resuscitare nu au avut rezultat pentru un bărbat în vârstă de 70 ani, care s-a înecat în stațiunea Mamaia.
Apa este un mediu periculos, mai ales atunci când este agitată.
„Potrivit statisticilor, de la 1 Mai până pe 15 iulie, salvamarii și nu numai au fost permanent în alertă. La salvamar au fost 345 de intervenții, dintre care persoane pierdute 105. A intervenit ambulanța de 11 ori, reușind de cele mai multe ori să-i readucă la viață pe cei pierduți în valuri. În două cazuri, persoanele scoase din apă nu mai prezentau funcții vitale, dar din fericire, manevrele de resuscitare au funcționat. S-au înregistrat și două decese în zona de nord a litoralului, ”a transmis Gabriel Culea pentru Observator Constanța.
Salvamarii spun că cea mai mare problemă este cu persoanele care intră în panică. Se recomandă ca în cazul în care cineva este luat de curenți să stea liniștit, să aibă o poziție, în special pe spate, pe plută, să poată să respire, să nu intre în panică, să facă semne cu mâna că este într-o situație periculoasă, să vină cineva să-l ajute. Din păcate, foarte mulți intră în panică îngreunând și mai mult situația salvatorilor.
Zeci de persoane mor anual pe litoralul Mării Negre, în medie, din cauza curenților. Caracteristica principală a curenților de ruptură este că sunt orientați dinspre plajă spre larg, iar efectul generat este tragerea în larg a oamenilor prinși, nu scufundarea lor.
,,Sunt curenți care duc apa dinspre mal spre larg, acest tip de curent este generat de vântul care bate spre mal, pe anumite zone apa se întoarce, avem o deschidere mare de sute de metri. Când ajungi în dreptul acestor curenți, este important să nu te sperii, să nu înoți contra curentului, ci perpendicular. Ca acești curenți să se formeze, apa ar trebui să aibă minim 2 metri. În zona plajelor, unde apa este mică nu sunt, se întâlnesc mai mult în zona pietroasă a litoralului, în stațiuni precum Vama Veche sau Eforie”, a transmis pentru Observator Constanța, dr. Adrian Bâlbă.
Autoritățile subliniază că steagurile colorate pe care le vedem pe plajele de la malul mării servesc drept mijloace de comunicare vizuală și semnalizează potențiale pericole. Ignorarea semnalelor și a steagurilor arborate de salvamari pot transforma o vacanță reușită într-o experiență tragică.
Discussion about this post