Modernă cu numele și în Evul Mediu cu educația, Plaja Modern a redevenit ce speram să nu mai fie, mai exact teren nisipos de antrenament pentru hoți.
Grav este dacă părinții lor nu știu ce fac, dar și mai grav este dacă fix de la ei au învățat să ceară în față și să ia pe la spate, când nimeni nu se uită. Vă scriu despre niște copii rătăciți care își petrec vara pe digul ce desparte plaja Modern de Portul Turistic.
Îi observi de la depărtare, cum se așează fix lângă ghiozdanele oamenilor veniți la plimbare, pe diguri. Îi vezi trăgând fum de țigară din sticle cu cola golite trei sferturi, îi vezi urcându-se în grabă pe pietre, în zonele unde se retrag turiștii în grupuri mici.
„Hai, nu te arunci în apă?”, întreabă ei pe cei care merg să se scalde în zona digurilor. Speranța este că cei îndemnați o vor face, iar ei vor rămâne cu o fereastră de câteva minute, cât să le scotocească prin hainele lăsate la dig.
Cine nu se lasă convins, e întrebat direct: „Ai și tu bani la tine?” . Evident că acești copii AZI nu sunt un pericol, în mod sigur un puști de 10-12 ani nu are ce să facă unui adult, însă, MÂINE vor fi o mare problemă.
De la anturaj și părinți, poate, au înțeles deja că să ceri sau să iei e ceva obișnuit. Despre școală, educație, muncă, reguli, legi, oare cine le va spune?
Acești copii sunt victime pe viață. Poate că vor fura azi o pereche ieftină de ochelari, la 20, de la tarabe, iar mâine un portofel. Însă, înainte de toate, societatea care nu dă doi bani pe ei îi ajută să-și fure singuri viitorul.
Și demn de menționat ar fi faptul că astfel de cazuri, precum cele de la Plaja Modern, pot fi găsite și în stațiunile din sud.
Razii ale poliției în „locurile de antrenement” pentru furat ar descuraja fenomenul, iar o implicare mai mare a Statului și a ONG-urilor pentru aducerea educației în zonele rău famate, în comunitățile dezorganizate social și organizate penal, ar schimba poate măcar gândirea copiilor de AZI, în timp util, ca aceștia să nu ajungă hoții de mâine.
Discussion about this post