Nicio universitate din România nu mai face parte din Clasamentul Academic Ranking of World Universities (ARWU), realizat, încă din 2003, de Shanghai Ranking Consultancy. Harvard este, pentru al 21-lea an consecutiv, pe locul 1 în lume. Anul trecut, singura universitate română din clasament a fost Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Și totuși, suntem campioni la diplome. Oricine face o facultate, fie ea și privată. Idealul este să atragem studenți cât mai mulți, nu să selectăm studenții cei mai capabili.
Avem absolvenţi de filosofie care n-au deschis traducerea niciunui text fundamental și își culeg înțelepciunea din citate de pe Facebook. Avem teologi care nu posedă subtilităţile lexicale, deci ideatice, ale textului sacru. Avem absolvenţi de limbi străine cu cutremurătoare erori de exprimare scrisă sau orală. Ca să nu mai vorbim despre filologi și jurnaliști cărora le lipsesc noțiuni elementare de limba română.
Dezastrul a început în momentul în care examenele de admitere au fost înlăturate, iar oricine a luat bacalaureatul cu nota minimă și-a permis luxul de a visa la succes academic. Facultăți fără nume au înflorit ca ciupercile după ploaie, oferind oricui șansa la o diplomă, contra unei sume modice. Atunci, tineri care nu ar fi avut în veci posibilitatea de a face o facultate s-au înscris, cu mic cu mare, la cele private, lăsând prestigioasele universități fără studenți. Iar atunci, pentru a ține pasul, s-a produs și dezastrul: admiterile draconice au fost înlăturate, lăsând locul mediilor de bacalaureat și textelor motivaționale, făcând astfel mai accesibil mediul universitar.
Cei care chiar vor să se perfecționeze aleg universitățile de prestigiu din afară, și pe bună dreptate. Este unica lor șansă de a se delimita de mediocritatea care a pus stăpânire pe mediul academic.
Vremurile în care cei mai citiți tineri umpleau amfiteatrele Universității și ascultau prin pereți sau pe la geamuri prelegerile lui Noica și Eliade sunt o tristă amintire acum, când există școli private în care nici măcar nu ai nevoie de bacalaureat ca să te poți înscrie.
Mânați de spiritul de turmă și ucigând cu sânge rece elitele, am ajuns țara cu cei mai mulți șomeri cu diplomă.
Și de ce să învețe o meserie cel care a picat examenul de bacalaureat în prima sesiune când poatea avea aceeași șansă la studii superioare ca un olimpic internațional? Și oare le mai putem numi studii superioare când sunt atât de accesibile oricui?
Iar când conducătorii țării au diplome cumpărate și doctorate plagiate, nici că îți mai vine, ca proaspăt absolvent de liceu, să te pui cu burta pe carte. Până la urmă, se fac mai mulți bani din pus unghii cu gel sau din „combinații ” cu mașini din Germania.
Discussion about this post