Căldura excesivă este foarte greu de tolerat pentru toate viețuitoarele. În cazul câinilor, canicula este mult mai dificil de suportat. În urmă cu câteva zile, un câine din rasa Bichon a murit după ce a fost lăsat de proprietar, zeci de minute, în mașina parcată la soare, în aproprierea unui mall din Cluj-Napoca. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă și transmit că fie și câteva minute de neglijență pot fi fatale.
„Nu trebuie lăsat cîinele în mașină vara. Sunt mai multe rase de câini, fiecare cu sensibilitatea ei la căldură. O atenție deosebită trebuie acrodată raselor brahicefalice, pentru că au dificultăți în respirație și termoreglare din cauza botului scurt. Acestea au o sensibilitate mai mare. Un bulldog francez e mai sensibil decât un husky. Trebuie să observăm comportamentul câinilor și dacă prezintă simptome, să luăm imediat măsuri”, a transmis dr. Adrian Bîlbă, medic veterinar.
Sub nicio formă nu-ți lăsa câinele pe timp de caniculă în mașină. Mulți stăpâni fac această greșeală care poate avea consecințe fatale. Evită pe cât posibil deplasările cu mașina împreună cu patrupedul tău, iar dacă nu ai de ales, pornește neapărat aerul condiționat.
Deoarece câinii nu au glande sudoripare, la ei termoreglarea se face doar prin respirație.
Pe timp de caniculă, atât câinii cu părul lung, cât și cei cu părul scurt sunt afectați. Și rasele care au părul negru, dar și cele cu blană deasă necesită o atenție sporită, deoarece se încălzesc mai tare la soare, iar blana deasă se comportă asemenea unui palton, menținând căldura în corp. Rasele de câini cu blana lungă ar trebui tunse.
Blana mai scurtă asigură o ventilație mai bună a pielii și îi conferă câinelui un confort deosebit. Însă trebuie avut grijă ca blana să nu fie prea scurtă, deoarece un strat mic de blană poate duce la arsuri solare.
Este vital să feriți patrupedul de temperaturile ridicate. Câinii intră în șoc caloric atunci când temperatura depășește 40 de grade. Încercați pe cât posibil să planificăți plimbările atunci când este mai răcoare afară, seara și dimineața.
Semnele șocului caloric sunt : respirație accelerată și zgomotoasă, gâfâitul abundent, mers nesigur din cauza amețelii, cade jos și nu se mai poate ridica, apatie, salivă lipicioasă, vomă, mișcări necontrolate.
Dacă aceste semne sunt prezente, ceea ce trebuie să faci este să duci imediat câinele într-un loc răcoros, să îl învelești într-un cearșeaf umed și să îl obligi să bea apă, iar după ce s-a răcorit, mergi cu el la veterinar pentru a te asigura că totul este în regulă.
Discussion about this post