Tranziția către energia verde are loc mai repede decât anticipau specialiștii, iar în 2025 sursele regenerabile de energie vor depăși producția de electricitate obținută din cărbune la nivel mondial. O amplă analiză New York Times arată că Statele Unite trec deja printr-o schimbare profundă, dar care este aproape invizibilă pentru majoritatea americanilor.
SUA se străduiesc să ajungă din urmă Europa, iar la nivel global, schimbarea are loc într-un ritm care îi surprinde chiar și pe experți – producțiile de energie eoliană și solară bat recorduri, iar, în 2025, sursele regenerabile de energie vor depăși producția de electricitate obținută din cărbune la nivel mondial, devenind cea mai mare sursă de energie din lume. Deși au venit puțin în urma Europei și a Chinei ca dezvoltare, investițiile americane în acest domeniu sunt cele care vor înclina în final balanța.
Pe măsură ce planeta înregistrează noi recorduri de temperaturi, guvernele din întreaga lume înțeleg că trebuie să investească tot mai mult în energie curată pentru a reduce poluarea cu carbon.
Producătorii de automobile pun acum vehiculele electrice în centrul strategiilor lor de afaceri.
China, lider mondial de departe în ceea ce privește cantitatea de energie electrică produsă de energia eoliană și solară, își va dubla capacitatea până în 2025, atingând cu cinci ani mai devreme termenul pe care și-l propusese inițial.
În Marea Britanie, aproximativ o treime din electricitate este generată de energie eoliană, solară și hidroelectrică, iar în SUA 23% din energia electrică consumată în acest an va proveni din surse regenerabile, în creștere cu 10% față de acum un deceniu.
“Energia curată a devenit ieftină mult mai repede decât se aștepta oricine. Din 2009, costul energiei solare a scăzut cu 83%, în timp ce costul producerii energiei eoliene a scăzut cu mai mult de jumătate. Prețul bateriilor cu litiu-ion a scăzut cu 97% în ultimele trei decenii”.
Discussion about this post