Potrivit ultimelor cercetări, atunci când stăm „lipiți” de Facebook, Instagram și Twitter, nu devenim mai „conectați” sau fericiți. Platformele de socializare ne înstrăinează, de fapt, de lumea noastră reală, făcându-ne să ne simțim mai singuri.
Rețelele de socializare au fost concepute pentru a apropia oamenii, dar ele au devenit, treptat o cale spre singurătate, în special în rândul tinerilor adulți. Potrivit unui studiu recent publicat în American Journal of Health Promotion, experiențele negative pe rețelele de socializare pot crește șansele de a vă simți singuri, în timp ce experiențele pozitive pe aceste platforme nu vă fac să vă simțiți mai conectați. Autorul studiului a menționat că singurătatea este asociată cu probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, depresia și hipertensiunea arterială.
Cum declanșează social media singurătatea?
Legătura dintre social media și singurătate nu este liniară. În spatele acestei asocieri se află o multitudine de factori:
Înstrăinarea de prezent și de realitate
Accesibilitatea pe care ne-o oferă social media la un număr imens de persoane ne deconectează de lumea din jurul nostru. Un studiu realizat la Universitatea din British Columbia a constatat că până și micile distrageri cauzate de bâzâitul telefonului ne pot îndepărta de momentul prezent.
„Atunci când social media ne distrage atenția de la cele trei lucruri cruciale ale vieții – munca, interacțiunea cu familia sau prietenii și luarea mesei împreună – este un indiciu că depășim limita”, spune Dr. Bhavna Barmi, psiholog clinician și psiholog principal pentru copii cu sediul în Delhi.
Un simplu mesaj sau o notificare îți poate distrage atenția de la sarcina pe care o ai de îndeplinit și de la persoanele din jur. De asemenea, nevoia constantă de a verifica platformele de socializare te înstrăinează de lumea reală.
„Persoanele cu abilități sociale slabe, anxietate socială sau stimă de sine scăzută se ascund în spatele lumii virtuale a social media, ceea ce le crește și mai mult izolarea socială în viața reală”, spune Dr. Barmi.
Stimă de sine scăzută
Fiecare individ are o percepție de sine și ne dorim să fim întotdeauna mai buni decât ceilalți. În încercarea de a rămâne înaintea celorlalți, începem să ne comparăm cu persoane aproape necunoscute, care proiectează o viață foarte fericită și de succes pe platformele de socializare.
„Această comparație continuă ne lovește stima de sine, ceea ce, la rândul său, ne face să ne simțim singuri și nefericiți”, spune Dr. Barmi.
Într-un studiu realizat de Societatea Britanică de Psihologie, s-a constatat că participanții care au recunoscut că se străduiesc să caute validare și apreciere pe Twitter și Facebook, au fost mai predispuși să se confrunte cu o stimă de sine scăzută. Concentrarea lor pe crearea unui așa-numit profil perfect pe rețelele de socializare îi deconectează de propria realitate, în timp ce, în realitatea lor modificată, ceilalți îi invidiază.
Sindromul FOMO
Frica de a nu rata ceva pe rețelele sociale (FOMO) este un fenomen New-age care se manifestă în special în rândul adolescenților și al tinerilor adulți.
„Aceștia doresc să evite sentimentul că nu sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în prezent în jurul lor. Acest lucru îi atrage cu atât mai mult spre rețelele de socializare. Astfel, se simt reticenți în a fi prezenți în situațiile din viața reală și a întâlni oameni din viața reală”, spune Dr. Barmi.
6 moduri sănătoase de a face față singurătății
S-a observat, prin diverse sondaje, că sentimentul de singurătate se intensifică în perioada sărbătorilor. Asta nu ne afectează doar din punct de vedere psihologic, alienarea socială are și mai multe consecințe asupra sănătății. Diverse cercetări au observat că zonele creierului care se ocupă de excluziunea socială sunt cele responsabile și de procesarea durerii fizice. Iată câteva modalități eficiente care vă ajută să alungați singurătatea:
Crează-ți un program constructiv în viața reală
„Trebuie să vă răsfățați în activități care vă plac, lucruri care vă îmbunătățesc stima de sine. Ar putea fi orice, de la exerciții fizice, până la meditație sau citit. Puteți să vă începeți ziua interacționând cu familia sau să planificați zilnic o masă cu ei”, spune Dr. Barmi.
Conectează-te cu oamenii în lumea reală
„Intrarea în contact cu persoane care împărtășesc aceleași interese sau reconectarea cu vechii prieteni care au avut o însemnătate pentru tine, aderarea la grupuri sociale, cum ar fi cluburile de grădinărit, de carte sau de sport, vor contribui în mare măsură la îndepărtarea sentimentului de singurătate”, marchează Dr. Barmi.
Dacă ainevoie să îți împărtășești sentimentele, bazează-te pe un prieten sau un membru al familiei în care ai încredere. În cazuri extreme, cere ajutor profesional.
Nu te învinovăți pentru singurătate
Uneori ajungem să credem că propriile noastre defecte sau limitări sunt responsabile pentru singurătatea noastră. Acest sentiment se dezvoltă, în general, încă din copilărie. Identifică aceste emoții și lucrează cu ele. Descoperă ce te face să crezi că ai anumite defecte și apoi analizează-ți limitele percepute (și uneori și impuse!).
Pune-ți gândurile pe hârtie pentru claritate și vei ajunge să îți dai seama că nu tu ești cel care ar trebui să fiți învinovățit pentru singurătatea ta. De asemenea, în timp ce faci te autoanalizezi, nu te întreba: „De ce mă simt singur?”. În schimb, întreabă-te: „Ce ar trebui să învăț din asta?”. În acest fel, vei putea identifica problemele pe care le poți rezolva la tine.
Concentrează-te pe nevoile celorlalți
Să fii mai concentrat asupra nevoilor celorlalți se poate dovedi a fi o bună tactică de distragere a atenției. În timp ce îi ajuți pe ceilalți, nu vei fi consumat de melancolia propriei singurătăți. De asemenea, abilitatea de a răspunde nevoilor altora își va spori stima de sine, trimițând în același timp o vibrație pozitivă tuturor celor care intră în contact cu tine. Fă această alegere câștigătoare în viață și vei vedea rezultatele în curând!
Nu căuta o eliberare rapidă
Atunci când ne simțim singuri, ajungem să facem niște lucruri impulsiv (cumpărături, mâncat compulsiv etc.), care ne oferă doar o ușurare pe termen scurt. Uneori chiar regretăm aceste acte. Opriți-vă din a fi impulsivi și faceți eforturi conștiente de a vă accepta singurătatea!
Acceptă singurătatea
Transformă-ți singurătatea într-o singurătate de care să te bucuri. Încearcă să găsești modalități care să te facă să te bucuri de timpul pe care îl petreci cu tine. De asemenea, uneori, teama de singurătate provine din necesitatea situațională de a renunța și din lipsa noastră de încredere în ceva nou care ne așteaptă.
Învață să ai încredere în tine, în timpul și în posibilitățile tale, începe să crezi că aceasta este ocazia ta de a schimba lucrurile. Nu se știe niciodată, curajul și încrederea pot atrage oameni în viața ta care îți admiră calitățile.
Discussion about this post