În premieră mondială, oamenii de știință susțin că un vierme de 8 cm a fost găsit viu în creierul unei femei din Australia. “Structura asemănătoare unei sfori” a fost extrasă din lobul frontal deteriorat al pacientei în timpul unei intervenții chirurgicale efectuate anul trecut în Canberra, informează CNN.
Femeia suferea de ceea ce medicii au numit o “constelație neobișnuită de simptome” – dureri de stomac, tuse și transpirații nocturne, care au evoluat către pierderea memoriei și depresie, tot mai accentuate. Parazitul roșu ar fi fost acolo de aproximativ două luni
Cercetătorii avertizează că acest caz evidențiază pericolul crescut de transmitere a bolilor și infecțiilor de la animale la oameni.
“Toți [din] sala de operație au avut șocul vieții lor când [chirurgul] a luat un forceps pentru a scoate o anomalie, iar anomalia s-a dovedit a fi un vierme viu de 8 cm de culoare roșu deschis, care se mișca”, a declarat Sanjaya Senanayake, medic specialist în boli infecțioase la Canberra Hospital.
“Dacă înlăturăm factorul de dezgust, aceasta este o nouă infecție care nu a mai fost documentată până acum la o ființă umană”, a mai zis doctorul.
Viermele rotund Ophidascaris robertsi este comun la pitonii covor – șerpi neveninoși care se găsesc în mare parte din Australia.
Oamenii de știință spun că, cel mai probabil, femeia a contractat ascarisul după ce a cules un tip de iarbă nativă, Warrigal greens, lângă un lac din apropierea locului unde locuia.
Scriind în jurnalul Emerging Infectious Diseases, Mehrab Hossain, un expert australian în parazitologie, a declarat că suspectează că femeia a devenit o “gazdă accidentală” după ce a folosit plantele culese – contaminate cu fecale de piton și ouă de parazit – pentru gătit.
Pacienta a fost internată în spital la sfârșitul lunii ianuarie 2021. O scanare ulterioară a relevat “o leziune atipică în cadrul lobului frontal drept al creierului”. Cauza afecțiunii sale a fost dezvăluită doar de cuțitul unui chirurg în timpul unei biopsii în iunie 2022.
Ea se recuperează bine, în ciuda faptului că este un caz care intră in istoria medicinei.
“Invazia creierului de către larvele de Ophidascaris nu a fost raportată anterior”, scrie Dr. Hossain. “Creșterea larvei în stadiul al treilea în gazda umană este notabilă, având în vedere că studiile experimentale anterioare nu au demonstrat dezvoltarea larvelor la animalele domestice, cum ar fi oile, câinii și pisicile.”
Dr. Senanayake – care este, de asemenea, profesor asociat de medicină la Universitatea Națională Australiană (ANU) – a declarat pentru BBC că acest caz reprezintă un avertisment.
Echipa ANU raportează că în ultimii 30 de ani au apărut 30 de noi tipuri de infecții. Trei sferturi sunt zoonotice – boli infecțioase care au sărit de la animale la oameni.
“Arată doar că, pe măsură ce populația umană crește, ne apropiem și invadăm habitatele animalelor. Aceasta este o problemă pe care o vedem din nou și din nou, fie că este vorba de virusul Nipah, care a trecut de la liliecii sălbatici la porcii domestici și apoi la oameni, fie că este vorba de un coronavirus precum Sars sau Mers, care a sărit de la lilieci la un animal secundar și apoi la oameni.”
“Chiar dacă Covid se stinge încet, este foarte important pentru epidemiologi… și pentru guverne să se asigure că au o bună supraveghere a bolilor infecțioase.”
Discussion about this post