Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, împreună cu inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, Col.Dr.ing. Amarandei Mihail-Cristian, susține în aceste momente declarații de presă cu privire la organizarea acțiunilor de control la operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL).
Discuția are loc ca urmare a exploziilor care au avut loc în seara de sâmbătă, 26 august, la o stație GPL din Crevedia, Dâmbovița.
„Pentru a se pune în practică ordinul, inclusiv termenul pentru acțiuni – 31 octombrie – s-au constituit două echipe de control care își vor începe activitatea mâine. Reprezentanții ISU Dobrogea vor coordona acțiunea și vor fi și reprezentanți de la ISCIR, Garda de Mediu, IPJ Constanța, ANAF, autoritatea Vamală Romana, ITM. Planul a fost să se verifice 3 operatori zilnic în teritoriu…. fiind vorba și de acoperirea unor distanțe, astfel încât acțiunea de verificare să se definitiveze până la sfârșitul lunii septembrie, urmând ca în luna octombrie să aibă loc acțiuni de tip follow-up în care modalitatea în care operatorii economici și-au eliminat eventuale disfuncționalități și neconcordanțe întâlnite în activitatea lor și, de asemenea, în cazul în care apar informații despre alți operatori și aceștia să poată fi ulterior verificați”, a spus prefectul Silviu Coșa.
„Pentru coordonarea activităților ce urmează a se desfășura la nivelul de județului Constanța, avem în vedere, pe de o parte, categoria de obiective ce urmează a fi controlate, pe de altă parte echipele care vor fi constituite și își vor desfășura activitatea pe teren, din punct de vedere al securității la incendiu al colegilor care vor desfășura activitatea. Pe de o parte, trebuie să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile care au stat la baza autorizării funcționării acestor obiective, pe de altă parte să verifice dacă sunt îndeplinite normele de prevenire a incendiilor la această categorie de obiective și, nu în ultimul rând, modul în care este asigurat managementul riscului privind securitatea la incendiu pentru fiecare categorie de obiective și pentru fiecare operator economic în parte”, a declarat Mihail Cristian Amadandei, inspectorul șef ISU Constanța.
Potrivit inspectorului șef, în momentul de față există 15 stații care nu figurează că ar avea autorizație.
„Avem 15 stații care nu figurează ca ar avea autorizația de funcționare privind securitatea la incendiu, dar aici trebuie identificată foarte bine situația în sensul că fie era vorba de neîncadrare la momentul dării în exploatare, fie nu erau înregistrate documente depuse pentru autorizare”, a mai precizat acesta.
Până acum nu au existat sesizări ale cetățenilor din municipiu referitoare la stațiile GPL. Totuși, au fost înregistrate două situații în care oamenii au observat modul în care buteliile erau încarcate de la stații GPL ale anumitor localități din județ.
„Nu au fost înregistrate sesizări. Au fost cele două situații în care s-au autosesizat cetățenii că sunt încărcate butelii de uz casnic de la stații GPL”, a transmis Mihail Cristian Amandandei.
Dacă în urma verificărilor vor fi constatate neconformităţi de natură a pune în pericol vieţi omeneşti, unităţile respective vor fi închise.
Discussion about this post