Deschiderea oficială a celei de-a V-a ediții a Forumului Water Loss Balkans are loc, chiar în aceste momente, la Pavilionul Expozițional Constanța. Forumul internațional, organizat de Asociația Română a Apei în parteneriat cu RAJA S.A. Constanța și Turkish Society for Infrastructure and Trenchless Technologies, vizează modalitățile eficiente de gestionare a serviciilor de alimentare cu apă și reducerea pierderilor de apă din rețelele de transport și distribuție.
Ediția din acest an reunește profesioniști din domeniul apei, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, consultanți, antreprenori, dar și reprezentanți ai mediului academic interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului.
Punctul central al manifestării îl reprezintă Conferința Tehnico-Științifică Internațională cu tema „Reducerea pierderilor de apă – „obligație” sau sursă de venituri„, care cuprinde și atelierul de lucru „Soluții IT relevante și rețele inteligente de apăʺ.
Pentru ca participanții să se familiarizeze cu cele mai recente inovații și soluții în domeniul managementului pierderilor de apă s-a organizat și o expoziție de specialitate.
„Asociația Română a Apei este o asociație profesională care reprezintă profesioniștii din domeniul apei din România. Din punct de vedere al business-ului reprezentăm cam 90% din business-ul de apă adică cam 1 miliard de euro pe an și gestionăm investiții de aproximativ 10 miliarde de euro prin programele internaționale. Această acțiune „Water Loss Balkans” se desfășoară la Constanța și nu întâmplător, ci pentru că aici avem unul dintre operatorii foarte buni și cu siguranță este cel mai mare operator de apă din România. Raja Constanța gestionează cu eficiență, cu profesionalism tot ceea ce înseamnă serviciul de alimentare cu apă. (…). Ceea ce se va întâmpla astăzi din punct de vedere teoretic, începând de mâine vom gestiona și din punct de vedere practic. Vom aplica cele mai noi tehnologii, vom aplica partea de digitalizare pentru că în condițiile de secetă profunde care apar și in zona Dobrogei, va trebui să fim din ce în ce mai eficienți”, a declarat Ilie Vlaicu, președintele RWA.
În cadrul conferinței sunt susținute 21 de expuneri de către participanți din Franța, Israel, Portugalia, Republica Cehă, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările De Jos (Olanda), Ungaria și România.
La rândul său, General Managerul RAJA S.A, Aurel Presură, a vorbit despre programul foarte mare de reducere a pierderilor de apă existent la Constanța, în valoare de 10 miliarde de euro.
„Începând de astăzi, timp de două zile, RAJA Constanța împreună cu Asociația Română a Apei organizează cea de-a 5-a ediție a Forumului Water Loss. La acest Forum se vor prezenta 21 de lucrări, vor fi vorbitori din 10 țări, în același timp va fi și o expoziție unde se prezintă cele mai moderne și mai bune soluții de reducere a pierderilor de apă. După cum știți, la Constanța există un program foarte mare de reducere a pierderilor de apă în valoare de 10 milioane de euro, iar toate soluțiile și toate lucrurile bune pe care le vom învăța la acest Forum le vom aplica și la Constanța”, a precizat Aurel Presură, General Manager RAJA S.A.
„Trebuie să recunoaștem, se pierde foarte multă apă care se duce în subteranele Constanței. Noi ca municipalitate facem eforturi pentru a schimba toată infrastructura de apă și canalizare”, a transmis Vergil Chițac, edilul orașului Constanța.
În cadrul conferinței, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a subliniat importanța bunei relaționări cu companii din străinătate:
„Aș vrea să-l felicit pe domnul director general pentru deschiderea avută în relaționarea cu alte companii internaționale. Avem lângă noi o companie de mare succes din Turcia și în prezent această companie ne dă speranțe că va exista o colaborare în desfășurarea de proiecte comune, și nu în ultimul rând, schimburi de experiență care ne sunt utile”.
La conferință au mai participat: Tatsuo Kitagawa, adjunct al Ambasadei Japoniei în România, Venera Vlad, director asociat responsabil cu infrastructura municipală și de mediu la European Bank for Reconstruction and Development(EBRD), Safak Bașa, manager general al companiei ISKI din Istanbul, Ionel Tescaru, președinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Yasin Torun, președinte al companiei TSITT.
În 2023, RAJA se dovedește a fi un operator regional puternic care activează în 170 de localități din șapte județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov și Bacău. Compania investește constant în modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată, astfel încât să asigure servicii la cele mai înalte standarde de calitate și siguranţă.
Expoziția de specialitate vine și ea în întâmpinarea nevoilor operatorilor de servicii de alimentare cu apă și de canalizare cu soluții, echipamente și tehnologii specifice, determinante pentru viitor în industria apei. Aceasta este deschisă publicului vizitator astăzi 31 august 2023 și mâine 01 septembrie 2023, între orele 11.00 și 17.00, la Pavilionul Expozițional Constanța.
Programul evenimentului organizat la Constanța cuprinde printre altele și vizite la unele dintre punctele de lucru ale RAJA SA, printre care și Captarea de apă Cișmea I, cea mai importantă sursă de apă potabilă a orașului Constanța. Aici se află și Cișmeaua otomană, construită în anul 1864 în timpul domniei sultanului Abdul Aziz, reabilitată și pusă în valoare de către RAJA în anul 2016.
Reprezentanții celor mai puternice companii din străinătate prezente la eveniment au vizitat și sediul central al companiei, unde gazdele au făcut cunoscute date importante din istoria fascinantă a străvechii cetăți Tomis, pornind de la primele încercări de aducțiune a apei în epoca romană până în zilele noastre. S-a pus accent pe dinamica dezvoltării companiei RAJA în timp, care s-a axat pe adoptarea unor soluții sustenabile și pe implementarea celor mai noi tehnologii: dezvoltarea sistemelor automate de monitorizare şi control GIS și SCADA, management digitalizat al infrastructurii de apă și apă uzată, parcuri fotovoltaice pentru un viitor verde, dar și pentru reducerea dependenței locale de sursele energetice naționale, controlul poluării în spiritul dezvoltării durabile, adaptarea la schimbările climatice etc.
RAJA SA a prezentat oaspeților propriile strategii și obiective privind dezvoltarea unor servicii eficiente, durabile și fiabile conforme cu cerințele europene, precum și accesarea și utilizarea eficientă de fonduri externe pentru dezvoltarea sectorului de apă și canalizare capabile să se adapteze noilor cerințe. Colectarea apelor uzate menajere se realizează în 38 de localități, iar epurarea apelor uzate se efectuează în cadrul a 21 stații de epurare dotate cu tehnologie de ultimă generație, proiectate să răspundă celor mai exigente cerințe.
Discussion about this post