Haideți să ne oprim pentru câteva minute din furtuna imaginilor cu dezastre și să vedem niște peisaje frumoase! Da, sunt de la noi și le-am surprins cu o dronă, în dreptul Stațiunii Costinești.
Verdele și albastrul se îmbrățiează într-un dans marin, între plajă și epava navei Evanghelia.
Ne-am bucurat cu ochii, împreună, de frumusețea mării, iar acum este momentul să ne îmbogățim mintea cu niște informații interesante. Biologul marin Răzvan Popescu Mirceni ne spune, în detaliu, cum ajunge Marea Negră să se îndepărteze de numele ei și să se apropie de acest tabloul natural de colori.
„Aceste nuanțe sunt date de încărcarea sedimentară cu particule de diverse culori. Dacă sunt mai deschise, mai albe, atunci nuanța reflectată este mult mai aproape de albastru și turcoaz. Sedimentele sunt antrenate în general din zona de acțiune a valurilor, de la țărm, unde porțiuni de calcare, în cazul de față, sunt erodate și sedimentele rezultate sunt antrenate în masa apei reflectând în acest fel lumina sau cerul dacă vreți“, ne explică reputatul biolog marin Răzvan Popescu Mirceni.
Este un fenomen pe care îl putem observa și în alte stațiuni.
„La fel se întâmplă și în unele zone din Eforie și dintre 2 Mai și Vama Veche“, susține Răzvan Popescu Mirceni, președinte Oceanic Club.
Și dacă tot e atât de frumoasă, marea noastră merită să fie și ocrotită, ferită de cei care aruncă gunoaie direct în apă, sau pe plajă, în apropierea malului. Tot aici, în Marea Neagră ne putem bucura și de prezența delfinilor, însă și aceștia trebuie să fie feriți de capcanele pescarilor și braconierilor.
De asemenea, creșterea numărului ambarcațiunilor cu motor sau a skyjet-urilor afectează viața marină. Și aici este nevoie de o limită legală, pentru ocrotirea mediului.
Discussion about this post