Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării organizează, la Isaccea, pe malul Dunării (km 100), evenimentul „Vino și botează-ți sturionul!”, cu ocazia aniversării a 33 de ani de la înființarea Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD).
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) implementează proiectul „Dezvoltarea Stației de monitorizare a peștilor migratori: sturioni și scrumbie – Isaccea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Cod SMIS 2014+ 136849.
Obiectivul general al proiectului este conservarea biodiversității prin implementarea unor măsuri din Planul de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru îmbunătățirea stării de conservare a populațiilor de pești migratori, sturioni și scrumbie din RBDD.
Urmare activității de reproducere artificială desfășurate în săptămâna 24-28 aprilie 2023, parte a activităților prevăzute în cadrul proiectului, au rezultat pui de nisetru pentru popularea Dunării.
În cadrul evenimentului care se va desfășura la Isaccea, pe malul Dunării, vor fi eliberați 5.000 pui de sturioni din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedtii), marcați cu mărci individuale.
Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării începând cu anul 2008, deoarece această zi marchează data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990, prin care întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este recunoscută la nivel european și internațional pentru biodiversitatea și frumusețea sa.
„Acest loc de poveste adăpostește în habitatele sale specii floristice și faunistice deosebite, dar și peisaje extraordinare cu mare valoare conservativă”, a transmis Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină ‘Grigore Antipa’ Constanța.
Discussion about this post