Pierderile de apă din rețelele de distribuție ar putea deveni o amintire, dacă autoritățile locale ar apela la solțiile inteligente lansate de companiile de profil. Investițiile care s-ar putea face pentru implementarea acestora ar reduce costurile ulterioare pentru întreținere și mentenanță, dar și pentru facturile plătite de populație.
Robinetul instalat direct pe conducta de presiune este una dintre soluțiile care are ca rezultat final eliminarea pierderilor fluidelor de orice tip. Instalarea robinetului se face foarte rapid și eficient cu precădere pe conducte de oțel aflate sub presiune. Senzorii acustici de detecție, o altă soluție propusă de specialiști idenifică în cel mai scurt timp locația exactă pe unde au loc pierderile.
„Un robinet pe care îl instalăm pe conducta aflată sub presiune. Soluția se adresează conductelor de oțel de până la 600 de mm și prevede instalarea pemanentă a unui robinet. O aplicație ultilă pentru zonele unde există astfel de necesități. Beneficiile ar fi legate de eliminarea pierderilor de fluide, instalarea lui se face rapid și eficient, decât metoda veche oprire conductă, tăiere, sudare. Se instalează între 2 și 4 ore”, precizează Florin Bârsan, reprezentantul unei companii de profil.
„Senzorii acustici de detecție a pierderilor de apă se instalează pe conducta din orice tip de material, metal sau plastic, și identifică locația exactă a pierderilor”, punctează Ionuț Dumitrescu, reprezentantul unei companii.
Vanele de reducere a presiunii sau cuplajele de largă toleranță sunt alte câteva soluții care dacă ar fi aplicate de administrațiile locale, care se confruntă cu pierderi de apă din conducte, ar duce la un management mult mai eficient al rețelelor de de apă și canalizare.
„Vanele de reducere a presiunii sunt destinate managementului presiunii. Beneficiile ar fi greutatea redusă și dimensiune redusă care ajută regiile de apă în procesul de instalare. Cuplajele de largă toleranță, care ajung la diametre de peste 1 metru. Cel mai important beneficiu este că poate face conexiunea dintre conducte de orice tip de materiale”, a declarat și Grigore Buha, reprezentantul unei companii.
Potrivit statisticilor primăriei Constanța, 450 de tone de apă se pierd pe oră la fiecare avarie a sistemului de termoficare.
„Trebuie să recunoaștem, se pierde multă apă și se duce în subteranele Constanței. Economisirea apei este o preocupare normală. Criza de apă va fi din ce în ce mai mare pentru că vom fi din ce în ce mai mulți și se pune problema economisirii apei”, a spus Vergil Chițac, primarul Constanței.
Prețurile pentru astfel de dispozitive pornesc de la 10.000 de lei bucata, ceea ce înseamnă că investiția pentru o administrație locală este una foarte mare. Însă specialiștii spun că beneficiile sunt pe măsură, iar ulterior costurile pentru mentenanța conductelor se vor reduce substanțial, iar cel mai important, facturile populației vor fi și ele mai mici.
Discussion about this post