Lacul Tăbăcărie seamănă, periodic, mai degrabă cu o mlaștină decât cu un lac aflat în buza principalului parc din Constanta, care îi poartă și numele. Plin de gunoaie – de la pet-uri, la ambalaje, plastic și, uneori, chiar cărucioare de cumpărături sau trotinete electrice, peisajul inspiră ideea de nepăsare. Inevitabil, apare întrebarea: cui îi revine responsabilitatea să-l curețe?
„Sunt probleme cu luciul de apă de pe lacul Tăbăcărie, există o hotărâre a Curții de Apel București rămasă definitivă printr-o hotărâre a ICCJ care a stabilit că lacurile din județul Constanța sunt administrate de ANPA (Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură). Dar în același timp CCR a decis că Legea 42/2010 prin care s-au dat în administrare lacuri către administrațiile publice locale a fost neconstituțională în ansamblul său și conform legii organice a apelor, luciurile de apă trebuie să revină Apelor Române. Deci situația juridică este destul de complicată. Legal, atâta timp cât un bun nu se află în proprietatea / folosința / administrarea UAT-ului, acesta nu poate cheltui sume pentru administrarea acelui bun”, explică avocatul Daniela Ella Ghițoi, pe un grup local de facebook.
Ce spun autoritățile locale?
Potrivit reprezentanților municipalității, cele 2 lacuri, Siutghiol și Tăbăcărie, precum și canalul de legătură se află în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), motiv pentru care administrația locală nu poate interveni nici pentru igienizarea luciului de apă, nici pentru decolmatarea acestora. În anul 2021, Primăria Constanța a făcut demersuri pentru preluarea Lacului Tăbăcărie, dar care nu s-au concretizat. În schimb, potrivit aceleiași surse, administrația locală a organizat acțiuni de ecologizare, cu voluntari.
„Amintim că printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în iunie 2020, lacurile naturale, printre care și Siutghiol și Tăbăcărie, au trecut din administrarea ABADL în administrarea ANPA, dar abia în luna iulie a anului trecut, aceste suprafețe de apă au fost scoase din inventarul Ministerului Mediului și trecute în cel al Ministerului Agriculturii. Cu toate acestea, Primăria Constanța caută soluții pentru igienizarea și decolmatarea canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie. Precizăm că în parcul Tăbăcărie, pe fondul formei de proprietate, administrația locală execută lucrări de întreținere spații verzi doar pe terenul municipalității, în limita competențelor teritoriale și conferite de lege.”, menționează Biroul de presă al Primăriei Constanța.
La ANPA, silenzio stampa
Contactat telefonic, directorul ANPA Constanța, Gabriel Popescu, a refuzat să ofere un răspuns întrebărilor legate de igienizarea lacului Tăbăcărie, motivând că este în concediu. La sediul central al Agenției, niciunul dintre numerele de telefon nu era funcțional, așa că ne-am adresat, mai departe, Ministerului Agriculturii, unde am formulat deja „celebra” solicitare pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Răspunsul oficial încă nu a venit. Dar, potrivit unor surse din cadrul ANPA, cei de la Apele Române s-ar fi radiat din Cartea Funciară în urmă cu câteva săptămâni, fără să îi anunțe, iar cei de la Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură ar fi aflat de curând de această schimbare și nu pot lua în administrare acel bun.
Garda de Mediu, pe fir, după sesizările privind mizeria de pe canalul ce traversează Satul de Vacanță
În perioada 16-25.08.2023, Garda de Mediu Constanța a reluat verificarile în zona canalului de legătura dintre lacurile Tăbăcărie și Siutghiol. Neregulile constatate nu au fost deloc puține.
„Au fost sancționate trei societăți comerciale, aplicându-se douaăamenzi în valoare de 67.500 lei și două avertismente pentru lipsa autorizației de mediu, colectarea în amestec a deșeurilor, neținerea evidenței acestora și deversarea în exteriorul proprietății a unor ape de la spălarea unor ambalaje. Totodată, s-au efectuat verificări și la operatorul serviciului de apă și canalizare din municipiul Constanța, întrucat au fost identificate scurgeri de apă în canal. S-a constatat că în zona era o avarie pe conducta de alimentare cu apă potabilă, aceasta fiind remediată ulterior controlului”, a precizat pentru Observator Constanța, Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța.
Verificările comisarilor de mediu au continuat atât la Primăria Municipului Constanța cât și la ANPA.
În ceea ce privește demersurile municipalității, comisarii de mediu au constatat că acțiunile întreprinse nu au fost suficiente. „S-au impus măsuri de prevenire a abandonării deșeurilor, care includ monitorizarea domeniului public si aplicarea prevederilor legale de către structurile de control din subordinea administratiei publice locale”, transmite Garda de Mediu Constanța.
În urma verificărilor la Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultură a reiesit faptul că statutul celor două lacuri, și în special al canalului de legătura nu este clarificat din punct de vedere juridic, institutia având în administrare doar resursa piscicolă.
„Cu aportul unor voluntari, ANPA a intervenit pentru îndepărtarea deșeurilor și a vegetației ierboase de pe luciul de apă, în anumite porțiuni. Starea de salubrizare a canalului și a malurilor lacurilor este în continuare precară, fiind identificate deșeuri preponderent în zonele frecventate de pescari”, a punctat Steluța Popescu, comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța.
În urma controalelor, comisarii Gărzii de Mediu au stabilit măsuri care au vizat în special clarificarea situației juridice a lacurilor și canalului, elaborarea unui regulament privind activitatea de pescuit recreativ, monitorizarea activitatii de pescuit si aplicarea prevederilor legale conform competentelor ANPA.
„Din verificarile realizate la cele două instituții, rezultă că măsurile de salubrizare și igienizare a domeniului public și a luciului de apă trebuie completate cu acțiuni de prevenire, conștientizare, sensibilizare și responsabilizare socială”, a mai spus comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța.
De ani buni, singurii care iau atitudine sunt voluntarii, care, din când în când, organizează acțiuni în urma cărora strâng munți de gunoaie, ceea ce nu e de mirare. Se va întâmpla și în cursul acestei luni, când va fi organizată o nouă acțiune de ecologizare a lacului Tăbăcărie. Inițiativa aparține de această dată, nu municipalității, nu ANPA, ci Gărzii de Mediu Constanța.
„Săptămâna trecută am luat legatura cu un ONG cu care vom organiza o acțiune de ecologizare a lacului Tăbăcărie”, a precizat șefa Gărzii de Mediu Constanța.
Lacul Tăbăcărie are o suprafață de 99 de hectare, iar adâncimea sa variază între 1,5 și 4,4 metri.
Parcul Tăbăcărie va intra în acest an într-un proces de reabilitare care include alei, dotări și spații verzi, inclusiv reabilitarea malurilor lacului. Proiectul este în etapa de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI). După aprobare, urmează proiectarea lucrărilor și ulterior se achiziționează execuția efectivă.
Chiar și așa, problema deșeurilor ce plutesc nestingherite în apa lacului va persista, iar limpezirea situației va avea loc în momentul în care autoritățile responsabile își vor face treaba.
Discussion about this post