Două radare de ultimă generație, unul cu funcție principală și altul cu funcție de rezervă, sunt amplasate astăzi pe clădirea Autorității Navale Române. Lucrarea va dura 48 de ore, iar în perioada imediat următoare va fi instalat și soft-ul ce va permite operaționalizarea celor două echipamente ce vor ajuta la supravegherea traficului maritim, anunță ANR.
Un alt radar a fost deja poziționat în zona Midia, iar zilele următoare și zona Agigea va dispune de un echipament de același tip.
Cele 4 radare, care sunt model Solid State fără magneton, vor ajuta la monitorizarea traficului maritim și vor permite detecția și urmărirea navelor pe o raza de minim 12 mile marine. Imaginea pe care o vor transmite este de o calitate și claritate superioară, precizează reprezentanții Autorității Navale.
Echipamentele au fost achiziționate prin proiectul „Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS”.
În cadrul aceluiași program cu finanțare europeană, ANR beneficiază și de echipamentele de comunicație VHF care sunt instalate în toate locații-le proiectului și anume Constanța, Mangalia, Agigea, Midia, Gura Portiței, Mahmudia, Sulina și Sf. Gheorghe. Cu ajutorul acestora, Centrul Maritim de Coordonare și Căpităniile de Port vor putea lua legătura cu navele aflate la o distanță de pâna la 30 de mile de coastă. Totodată, vor putea fi preluate apelurile de primejdie, stațiile fiind echipate cu transceiver (emi-sie/recepție) cu apel selectiv numeric. Este asigurată veghea în zona A1 conform reglementă-rile IMO.
„În următoarea etapă a proiectului vor fi livrate și celelalte componente de comunicație ce vor face ca sistemul costier să devină unul modern și extrem de eficient din punct de vedere al monitorizării traficului maritim. Vorbim despre senzorii meteo pentru cunoașterea cât mai exactă a situației meteorologice din zonele de interes maxim, camerele video (CCTV), modu-lul de SAR-POLUARE care are atât o componentă de căutare și salvare cât și una de răspuns în cazul unei poluări, cât și despre restul echipamentelor prevăzute în proiect”, menționează un comunicat ANR.
Proiectul “Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2/2,5 “Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului”.
Valoarea totală a proiectului este de 32.672.955,34 lei.
Discussion about this post