Constanța este un oraș frumos 12 luni din 12, dacă știi cum și din ce unghi să-l privești. În mare parte… marea e de vină pentru asta. Tot marea umple Constanța de turiști, în plin sezon estival, așa cum o demonstrează și această fotografie, făcută aproape (ca timp) de Sfânta Maria, în centrul vechi:

“Claustrofobi” din fire, constănțenii nu suportă spațiile personale mici. Vor străzile și trotuarele doar pentru ei și înjură în gândul lor când trebuie să facă slalom printre turiști și să ducă bătălii cu vizitatorii străini, pentru locurile de parcare.
“Nu mai plecați la casele voastre, odată?”, auzi asta la aproape fiecare colț de stradă.
După ce marea de oameni se transformă în fluviu pe A2 și pe căile ferate, după ce turiștii “cotropitori” pleacă la casele lor, îndeplinind dorințele băștinașilor, intrăm în capitolul de toamnă, care se repetă an de an: „Acum ce ne facem?”
Justă întrebare, având în vedere faptul că orașul nostru cu salarii mici și oportunități de muncă ridicol de puține, în comparație cu București, se bazează și pe turiștii pe care în gând, telepatic, îi trimitem mereu la ei acasă.
Unde se angajează acum cel care a lucrat în stațiuni ca ospătar, ajutor de ospătar, barman, bucătar sau ajutor de bucătar? Întreb altfel: Pe ce bani se angajează, dacă găsește de muncă?
Cu siguranță vor fi noi oportunități de angajare, după ce pietonalul Ștefan cel Mare va fi terminat, în sens de finalizat, căci terminat ca imagine e de doi ani. Acolo, după cum vă amintiți, era odată centrul comercial liniar al Constanței, cu magazine și tot felul de afaceri.
Constanța are nevoie de afaceri, altele decâte cele din domeniul HORECA, pentru ca populația să nu intre în depresie financiară, odată cu toamna. Și aici nu mă refer la imobiliare, adică să mai punem niște copaci la pământ, ca să mai ridicăm niște blocuri unde constănțenii nici nu-și permit să stea.
Avem nevoie de idei, de programe prietenoase cu societatea și mediul. Cu ele și toamna și iarna vor fi ca vara, sau poate chiar mai bine.
Discussion about this post