Aliații NATO au sosit în Marea Neagră să ajute România să curețe minele marine rusești care plutesc în derivă și amenință navele din apele teritoriale românești. La Constanța au ajuns astăzi nave și echipaje specializate în distrugerea minelor de răbzoi din Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina și Turcia. NATO anunță că, împreună cu aliații săi, intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și nave specializate în căutarea și distrugerea minelor.
25 de mine marine au fost descoperite până acum în Marea Neagră, cinci în apele teritoriale din România, trei în Turcia, 16 în Ucraina și una în Bulgaria. Toate au fost neutralizate, însă în continuare, alte câteva sute de mine desprinse din barajele instalate la porturile ucrainene plutesc în derivă în apele mării.
„Este cu atât mai complicat pentru că Federația Rusă folosește explozivi și mine de model vechi, care au fost fabricate în anii ’60-’70. E foarte greu de prezis încotro vor pluti”, a precizat Dmytro Pletenchuk – purtător de cuvânt Forțele Navele Ucraina.



Marea Neagră este o importantă arteră comercială pentru mărfuri, care face legătura între Europa și Asia. Pentru a proteja traficul maritim, Forțele Navale Române desfășoară misiuni, 24 de ore pe zi, cu cinci nave de luptă și două elicoptere navale.
„Obiectivele principale ale Forțelor Navale Române în ultima perioadă au fost axate pe principalele tipuri de amenințări din regiune: respectiv pericolul de mine din Marea Neagra și pe activități de supraveghere și cercetare desfășurate în apropierea granițelor fluviale ale României”, spune Adrian Dincă – șef de stat major SeaBreeze.
Acum însă, aliații NATO vin să dea o mână de ajutor. Zilele acestea începe un exercițiu de căutare și distrugere a minelor marine, la ințiativa Statelor Unite. Se numește Sea Breeze, reunește cei mai buni scafandri de război specializați în lupta cu minele marine. În plus, americanii au trimis și o aeronavă specializată în răbzoiul antisubmarin și detecția amenințărilor sub apă. Coincidență sau nu, acest exercițiu de căutare a minelor în apele teritoriale românești este un ajutor nesperat pentru Marina Militară Română în a le găsi pe toate dacă vin sau dacă sunt în continuare plutind în deriva către apele noastre. Cu atâți oameni specializați din NATO în căutarea minelor, misiunea marinarilor români devine mult mai simplă și mai ușoară, zilele acestea.
„Îndepărtarea minelor aflate în derivă și cum să ne ajutăm partenerii din Marea Neagră în privință acestor mine. Privind spre viitor, trebuie să îndepărtam pentru totdeauna amenințarea minelor, când războiul din Ucraina se vă termina”, punctează și Jeff Townsend – căpitan US Navy.
Pericolul minelor din Marea Neagră nu a trecut, deși se împlinesc 18 luni de război în Ucraina. În plin sezon estival, cu mii de turiști pe coasta Mării Negre o mină sovietică a fost neutralizată de bulgari, o alta de români, iar un dispozitiv exploziv a produs o deflagrație în digul de la Costinești.
Discussion about this post