Spitalul de pediatrie de la Constanța fost tăiat de la finanțare din PNRR. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că cei de la Comisia Europeană au dispus ajustarea fondurilor prevăzute prin acest program, în domeniul sănătăţii. Cu alte cuvinte, și construirea noului corp „Departament Sănătatea mamei și copilului” nu mai dispune de finanțare neramburasabilă, iar autoritățile vor trebui să găsească o nouă sursă. Decizia a luat prin surprindere autoritățile locale, care nu înțeleg de ce nu mai primesc finanțarea, în condițiile în care toate termenele stabilite inițial au fost respectate.
Noul corp de clădire urma să fie ridicat în curtea Spitalului Județean Constanța. Clădirea va avea o suprafață construită la sol de aproximativ 3.500 mp și va găzdui secțiile de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică, precum și două unități primiri urgențe: UPU Pediatrie, UPU Obstetrică/Ginecologie. Va avea 2 etaje la subsol, demisol, parter și 9 etaje.
Decizia i-a luat prin suprindere pe reprezentanții Consiliului Județean Constanța (CJC), insituție sub patronojul căreia se află Spitalul Județan și care s-a ocupat și de noul proiect. Mai mult decât atât, aceștia susțin că nu au primit deocamdată nicio informare oficială în ceea ce privește pierderea finanțării și, drept urmare, proiectul nu este blocat. Mai mult, derularea lui ar fi mult mai avansată decât proiectul inițial.
„Nu înțeleg de ce este trecut acest obiectiv în acel memorandum și de ce este propus să fie scos din PNRR. O sa înțelegem, dacă Ministerul Ăănătății o să ne trimită o informare. Dacă va fi scos din PNRR de Ministerul Sănătății, ministerul va trebui să găseasca altă finan’are. Noi avem contract de finanțare semnat cu Ministerul Sănătății și noi nu suntem în întârziere. Chiar suntem cu două luni în avans. Noi, în câteva zile, vom atribui contractul de execuție de lucrări. Nu putem face asta, pentru pentru că am trecut printr-o procedură, au fost firme care au participat, au depus oferte, nu putem anula procedura, nu avem niciun temei legal să facem asta”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte CJC.
Potrivit reprezenaților CJC, în aceste zile urmează să fie finalizată procedura de atribuire a contractului de execuție. Studiul de fezabilitate a fost finalizat, la fel și indicatorii tehnici au fost aprobați, iar procedura este pe final.
„Ce face Guvernul acum cu schimbarea PNRR este un precedent periculos. Nu știu cum judecă Guvernul aceste lucruri. Avem niște angajamente semnate. Nu poți face asta, noi nu avem nicio culpă. Ar trebui să se găsească o altă sursă, ministerul să găsească bani în altă parte. Noi, ca și termene asumate, nu suntem în dificultate. Avem studiul de fezabilitate finalizat, niște indicatori aprobați, o cerere de finanțare depusă la Ministerul Sănătății, avem contract de finanțare semnat și, din aprilie, am demarat procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și execuție lucrări. Suntem pe finalul procedurii. S-au evaluat ofertele, 5 oferte de la constructori din țară, suntem pe finalul procedurii, iar acum redactăm comunicările către ofertanți, cu privire la rezultatul procedurii de achiziție”, a mai spus Petre Enciu.
Noul spital va avea un număr total de 365 paturi, din care 247 pentru spitalizare continuă, 79 pentru spitalizare de zi si 39 paturi pentru ATI, precum și două blocuri de operații, cu un număr total de 8 săli. În plus, vor fi amenajate 110 locuri de parcare noi, majoritatea la nivelurile subterane ale clădirii.
Discussion about this post