În ultimele zile, toate ziarele și televiziunile au dezbătut intens problema consumului de droguri în școli. Analiști politici, medici și politicieni atrag atenția asupra fenomenului de amploare, în timp ce șefii diverselor instituții declară război deschis traficului de stupefiante, în special în rândul minorilor. Chiar și președintele Iohannis privește cu atenție și îngrijorare situația drogurilor din școli și pune consumul de droguri în rândul tinerilor pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
În timp ce poliția pune la cale tactici pentru a destructura rețelele din curtea școlii și trimit comunicate stufoase când descoperă rătăcit prin câte un buzunar un gram sau două de cannabis, elevii găsesc modalități noi de a consuma substanțe interzise, sfidând autoritățile.
Iar dacă, prin asurd, poliția ar prinde toți traficanții, problema încă ar fi departe de rezolvare.
Cum se droghează elevii, concret?
Ca de fiecare dată, situația din teren nu coincide cu strategia elaborată a autorităților, care de cele mai multe ori vorbesc despre…nimic, în timp ce lucruri grave se întâmplă chiar sub nasul lor.
Substanțele interzise pot fi obținute cât se poate de legal!
Pentru început, trebuie să avem în vedere un lucru: Acești copii sunt fiii și ficele unor părinți care muncesc 12 ore, care au trăit cu lipsurile unui regim totalitar și care au carențe majore în ceea ce privește inteligența emoțională. Iar mai devreme sau mai târziu, acești adulți ajung în cabinetele medicilor cu anxietate severă, insomnie, burnout, depresie etc.
Aproape că nu există casă în care să nu se consume antidepresive, somnifere sau alte pastile eliberate cât se poate de legal, cu prescripție, unor oameni depășiți de propria existență.
Și când copilul aflat la o vârstă extrem de vulnerabilă stă în casă cu benzodiazepine, oxicodonă sau alte substanțe, apare, inevitabil și tentația.
În timp ce autoritățile sunt ocupate să găsească mici Pablo Escobar care vând cocaină în toaletele liceului, la zile de naștere, majorate sau alte evenimente, adolescenții combină, nestingheriți, pastile cu alcool, în cantități care pot fi fatale atât pentru ei cât și pentru cei din jur.
Imaginația tinerilor nu are limite, când vine vorba de combinat substanțe. De la simple pastile de tuse la morfina bunicilor cu boli incurabile, adolescenții în căutare de senzații tari nu au limite când vine vorba să încerce lucruri noi. Și totul este, până la urmă, cât se poate de legal.
Cine este de vină?
Ar fi absurd să dăm vina pe un medic care doar își face meseria atunci când prescrie rețete sau pe pacienții aflați în reală nevoie.
Îmi permit să fac un apel către părinți, pe care să îi îndemn la iubire și toleranță. Niciun copil care se simte iubit și înțeles nu are probleme cu drogurile. Petreceți timp cu copiii, luați-le pasiunile în serios, respectați-le personalitatea în formare, acceptați că greșesc și ascultați-le fricile și temerile.
Dacă adolescenții aleg anturaje, o fac doar pentru a se simți acceptați și înțeleși, iar dacă sunt în căutare de anumite stări, lipsa de iubire este principala cauză.
Dacă se întâmplă să aveți substanțe periculoase în casă, țineți-le în locuri sigure și aveți o evidență permanentă a acestora.
Găsiți împreună căi frumoase de a petrece timpul, de a vă relaxa, iar așa nu veți mai avea nici voi nevoie de pastile, nici copiii dumneavoastră nu vor mai fi tentați să încerce substanțele interzise.
Discussion about this post