Când toamna mai golește plajele, iar turiștii sunt din ce în ce mai puțini, alți iubitori ai mării își iau în primire nisipul: sunt împătimiții sporturilor nautice care se pot desfășura pe suprafețe mari de apă și uscat, fără grijă turiștilor care i-ar stânjeni. Iubitorii salturilor pe apă cu kite-ul și-au dat întâlnire pe plaja din Constanța și au făcut spectacol.
Kitesurfing-ul este unul dintre sporturile nautice cu un ritm de dezvoltare foarte rapid şi cu o popularitate din ce în ce mai mare în România. Din multe puncte de vedere, seamănă cu schiul nautic, doar că în locul unei șalupe, sportivul este tras de un zmeu (kite) cu 50 km/h şi zboară, pentru câteva secunde, până la înălțimi de 10 metri.
„Este școală, există instructori care știu ce au de făcut, este un sport sigur, extrem, dar sigur ,dacă îl faci cu cap. Îți trebuie o mică nebunie ca să ajungi aici, în rest, doar curaj”, a explicat Doru, kiter.
Oficial, sezonul estival s-a încheiat, însă codul roșu la distracție de pe litoral abia acum începe. Lunile septembrie și octombrie sunt cele mai potrivite pentru sporturi nautice: pasionații acestor sporturi nu mai au parte de căldura din plin sezon, vântul este numai bun, iar pe plajă numărul turiștilor s-a diminuat substanțial.
„E vreme bună, apa este bună, are o culoare fantastică. Era și timpul să vină și vremea noastră și e bine că putem intra în apă fără să speriem oamenii. De ce ai nevoie? De perseverență, coordonare, îndemânare și vânt”, susține un alt kiter, Goran.
Prețurile pentru un echipament complet de kitesurfing încep de la 1.000 de euro de euro, dar pot ajunge să coste cât o mașină. Zmeul costă minim 500 de euro, plăcile încep de la 400 de euro, iar vesta de salvare 150 de euro. Plus, dacă mai ai nevoie și de cursuri, mai scoți din buzunar câteva sute de euro. Vântul este însă gratis.
„Sunt foarte fericit, bate vântul foarte tare, s-a golit, este numai bine, ne distrăm. Este timpul nostru din an. Marea este caldă, continuă vara. Sunt condițiile optime, vânt constant, marea nu este agitată. Trebuie să înveți să practici, în jur de 10-15 ore, că să poți să te descurci singur pe apă. Echipamentul este 1000, 1500 se euro, depinde de cât de vechi este. Poate fi nou, sau vechi, funcție de posibilitățile fiecăruia”, afirmă Răzvan Botea, instructor de kite.
Pe litoral, sunt practic ultimele zile în care mai sunt deschise câteva terase și beach-baruri. Asta în ciuda faptului că meterologii anunță încă vreme frumoasă, cu soare și temperaturi de peste 25 de grade Celsius, cel puțin până la mijlocul săptămânii viitoare.
Discussion about this post