În scopul informării corecte a proprietarilor de câini, Primăria Constanța a transmis care sunt drepturile și obligațiile stăpânilor patrupedelor. Potrivit administrației locale, microciparea animalelor este obligatorie.
“Microciparea și sterilizarea, soluții optime pentru rezolvarea problemei animalelor cu sau fără stăpân!”, a transmis Primăria Constanța.
Care sunt obligațiile proprietarilor de câini
- Proprietarii au obligația de a-și înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate.
- Microciparea căinilor cu stăpân este obligatorie prin OUG 155/2001 cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă îndatorirea legală această procedură este și utilă.
- Solicitarea unui cățel din adăpost se poate face imediat ce patrupedul a fost cazat în adăpostul public, însă preluarea lui este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării. Câinii sunt încredinţaţi numai după ce au fost consultaţi de medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare
- O altă obligație legală o reprezintă: sterilizarea câinilor de rasă comună și declararea gestațiilor, fătărilor, precum și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar cu liberă practică.
Care sunt interdicțiile
- Este interzis abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi, faptă ce constituie infracțiune și este sancționată conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.
- Totodată, constituie contravenții și se sancționează conform actelor normative în vigoare:
-lăsarea liberă a câinilor atât ziua, cât și noaptea, în curțile de folosință comună, de natură a pune în pericol colocatarii sau alte persoane;
-neridicarea de îndată a execrementelor lăsate animalele de companie. Pentru aceasta deținătorul patrupedului are obligația de a avea asupra sa materiale care să-i permită realizarea acestei operațiuni;
-neridicarea resturilor rezultate în urma hrănirii câinilor, pisicilor sau a altor animale pe domeniul public sau pe spațiile de folosință comună din interiorul sau de jur împrejurul imobilelor.
Mai multe detalii puteți obține de la personalul de specialitate din cadrul Adăpostului public pentru animale abandonate din municipiul Constanța, strada Câmpul cu Flori nr.11 fostă Vârful cu Dor nr.5. la numărul de telefon: 0733045213.
Discussion about this post