Coliva – un preparat făcut pentru pomenirea morților – nu mai este gătită doar acasă, tradițional, după rețetele păstrate în familie. Produsul a devenit punct de plecare pentru adevărate afaceri profitabile și a intrat inclusiv în supermarketuri și restaurante.
Că o colivă poate fi comandată pe site-uri speciale sau chiar la cofetărie, pentru câteva zeci de lei, nu mai este niciun secret. Dar, „desertul de grâu, cu nucă” a ajuns și pe rafturile supermarketurilor, în borcănele similare celor de iaurt, la un preț de aproximativ 8-10 lei.
Pe internet există deja și sfaturi pentru prepararea… bomboanelor din colivă, cu vișine – niște bombe dulci, tăvălite prin cocos sau ciocolată.
Surpriza este însă și mai mare când se regăsește și în meniul restaurantelor.
Coliva cu înghețată și sos de vanilie cu siguranță nu trece neobservată, mai ales că vine tronând în farfurie și ia ochii celorlalți clienți de la mese. Pentru un astfel de dulce plătiți 25 de lei.
„Coliva noastră e caracterizată de modestie și se mulțumește și cu pomenire zilnică, nu neapărat veșnică”, scrie un alt restaurant în dreptul produsului, care are 150 de grame și costă 34 de lei.
Există inclusiv varianta la cornet.
Deci nu doar la pomană și parastas e rost de colivă, ci și la zile mai vesele. Desigur, nu s-a aflat – deocamdată, ce-i drept – că ar fi comandat cineva un astfel de desert pentru nuntă, botez sau aniversare…
Discussion about this post