Deloc ascunsă și deloc mică, una dintre comorile Constanței zace în paragină. Fântâna Dragonului, ridicată pe strada Făgetului, este cea mai mare fântână arteziană din România, dar și cea mai mare în stil art-deco din Europa. Construit în anii 50 de arhitecții aflați în temnițele comuniste, monumentul este impresionant – au fost folosite aproximativ 10.000 de blocuri de piatră.
Fântâna Dragonului, proiectată de arhitectul Ioan Pușchilă, are 41 de metri lungime și 17 înălțime și este acum împrejmuită de blocuri. Singura apă care a ajuns aici în ultimele decenii este însă cea de ploaie. Imaginile de azi cu fântâna sunt dezolante. Pe cât de grandioasă este construcția, pe atât de dramatic arată acum, neîngrijită, năpădită de buruieni, de vopsea și de nepăsare…
Construcția este o ruină, mâzgălită. Piatra este spartă pe alocuri, iar oamenii străzii ori teribiliștii au scrijelit pe ea diverse mesaje ori au scris pe ea cu vopsea. Au fost oameni în stare să se cațere până sus doar ca să strice, nu să repare…
Capetele de dragon din jurul fântânii sunt „machiate” vulgar cu un albastru care „sparge” nervos imaginea monumentului.
„Reprezintă un monument și ar trebui să reintre în circuitul turistic ca fiind unul dintre obiectivele de marcă ale orașului Constanța. (…) A funcționat din 1953 și cel puțin câțiva ani după 1990. Din nefericire, delăsarea în timp a condus și la stingerea ei”, precizează istoricul Răzvan Raul Ivan.
Betonul din jur este crăpat, iar în fisurile respective a crescut iarbă. Dacă nu ridici privirea spre blocurile din jur, ticsite de familii întregi, ai impresia că nu a mai călcat picior de om pe acolo de ani în șir…
Și totuși, ar mai putea exista viață pentru aceste ruine? Ar mai putea funcționa această fântână? Ar reprezenta apa din fântâna arteziană o problemă pentru cei care locuiesc în clădirile de lângă ea?
„Bineînțeles că poate să funcționeze. Asta stă în mâna administrației. Nu e altă problemă. (…) Jetul de apă se poate controla. E o aiureală. (…) în niciun caz nu poate să afecteze. Iar dacă se reface fântâna o să aibă parte de izolație hidro, canalizare, pompă de apă (…), tot ce e necesar. (…) Probabil că o să coste ceva toată reamenajarea aceasta a fântânii, împreună cu toate utilitățile de care are nevoie. (…) Este un efort, pentru că, între timp, acolo s-au schimbat mai multe față de cum a fost dată ea în folosință în anii 50”, explică arhitectul Radu Cornescu.
Și există și scenarii optimiste.
„Poate funcționa din nou și se pot amenaja acolo și alte lucruri pe aceeași temă. Poate un părculeț…”, atrage atenția arhitectul.
Ce spune administrația locală?
Într-un răspuns al Primăriei Constanța pentru Observator Constanța se menționează că „s-a făcut o expertiză pentru a vedea exact care este starea fântânii. Din păcate, instalația trebuie refăcută în totalitate, vorbim despre o reabilitare totală. Se păstrează doar structura ornamentală. În acest moment se caută soluții și resurse financiare.”
Zilnic, în Italia, în celebra Fontana di Trevi ajung aproximativ 3.000 de euro, ceea ce – într-un an – înseamnă cam 1,5 milioane de euro, bani sunt donați unei organizații caritabile catolice din Roma, care ajută nevoiașii orașului.
Deocamdată atât de aici, de pe Făgetului 140, locul unde timpul parcă a stat în loc…
sursa foto: Facebook- Zona Peninsulară- grup cetățenesc
Discussion about this post