România este o mină de aur pentru industria jocurilor de noroc, domeniul care produce o cifră de afaceri anuală estimată undeva la 2 miliarde euro. În toată Europa, nu găsești o țară unde păcănelele să apară peste tot, fără avize de la primărie și alte aprobări. Așa se face că în toate orașele și comunele, găsești acum mai multe centre cu jocuri de noroc decât magazine, spre exemplu. Evident, județul Constanța, scăldat și el în mâlul sărăciei și al lipsei de educație, a ajuns să fie acaparat de pandemia păcănelelor.
„Când lucram ospătar, în Mamaia, un coleg a luat toți banii încasați pe o seară, bani pe care trebuia să-i predea managerului la final de program și i-a băgat la aparate. Cam 5.700-6.000 de lei a băgat. Țin minte, atunci când a aflat managerul nostru a început să facă înconjurul terasei și parcării, cu telefonul la ureche. Era teleghidat.“, relatează un coleg al pariorului.
Iar acesta este un caz fericit, ne vine să spunem după ce citim asta:
„A fost un băiat, a băgat 5.000 de lei la păcănele, a văzut că a rămas fără bani și a făcut infarct, a murit“, susține un jucător.
În Parlament s-au tot rulat în ultimii ani idei și propuneri pentru limitarea jocurilor de noroc, însă fără finalitate, până acum.
„E un fenomen extrem de răspândit la nivelul societății românești și extrem de nociv. Avem mii de jocuri în România, sunt câte șase-zece în intersecțiile din marile orașe. Copiii trec pe lângă astfel de sedii cu jocuri, care au expuse lingouri, mașini, premii pe care ipotetic cineva le-ar putea câștiga, când știm că în realitate 98 la sută pierd, doi la sută câștigă și aceia pierd ulterior. Joacă minori și joacă bătrâni pensia. România a rămas ultima țară care are atât de puțin reglementat sectorul jocurilor de noroc“, susține deputatul PSD Alfred Simonis.
Parlmanetarul PSD Alfred Simonis a inițiat de curând un proiect legislativ care ar trebui să reducă numărul unităților cu jocuri de noroc, pe teritoriul Româniai. Inițiativa a trecut de Senat, urmănd să fie supusă și votului din Camera Deputaților. În plus, și Guvernul are de gând să vină cu un set de măsuri împotriva păcănelelor.
„Se vor muta la marginea orașelor, adică nu le vei mai găsi în marile intersecții, ci la granița dintre localități, la maximum 50 metri de interiorul unei localități și strict cu acord de la primărie. Acum, ei deschid și fără autorizație de la primărie. Vor fi limitate la 15.000 de locuitori o sală de jocuri, asta înseamnă că 90 la sută dintre localitățile din România care nu au 15.000 nu vor putea să mai autorizeze astfel de activități, iar cele câteva localități cu peste 15.000 vor trebui să autorizeze. Un oraș care are sute de mii de locuitori aici se pot deschide mai multe centre dar și primarul de acolo va trebui să le explice cetățenilor de ce a emis autorizație de funcționare. Prin hotărâre de consiliu putem decide că pe raza unității administrative teritoriale respective nu permitem astfel de activități. O altă măsură prevede că îți poți da interdicție singur, în scris, șase luni, dacă vezi că ai pierdut mulți bani odată. În perioada asta nu are voie nicio sală de jocuri să te primească. Dacă se încalcă și cineva te primește, intrăm la sancțiuni, 100.000 lei, după asta avem licență suspendată o lună, a treia oară ridicarea licenței definitiv“, explică Alfred Simonis.
Însă, rămâne o problemă: legea nu reglementează și restricții pentru sectorul online. Mai precis, românii își vor putea descărca în continuare aplicații pe telefoanele mobile, prin care să joace la ruletă sau păcănele, spre exemplu, și să-și joace banii de acasă sau de unde vor ei.
Totuși, aceste aplicații sunt relativ inaccesibile pentru minori, deoarece aceștia nu se pot conecta din cauza vârstei. Sigur, și aici există artificii prin care adolescenții pot ajunge să joace, dar nu le vom reda în text. Nu vrem să dăm și alte idei elevilor care deja își joacă offline banii de pachet, la păcănelele unde sunt primiți prin încălcarea legii.
Discussion about this post