Poate ați auzit sau poate nu ați auzit de aces efect, dar cu siguranță l-ați trăit cel puțin o dată, fără să știți acest lucru.
Efectul Mandela a fost conceptualizat în 2009 de Fiona Broome, o cercetătoare a paranormalului, după ce această a realizat că atât ea, și câte alte persoane, aveau amintiri extrem de clare și reale aparent, dar cu toate acestea – false, în ceea ce privește moartea activistului sud-african anti-apartheid Nelson Mandela, care ulterior a devenit și președinte! Aceasta se pare că își amintea că Mandela a murit în timp ce era încarcerat în anii 1980. Din câte au fost declarate în acel moment, ea și-a amintit chiar și discursul văduvei sale, ba chiar și revoltele din unele orașe.
Aflând că acesta era în viață, cercetătoarea s-a gândit inițial că poate amintirile au rezultat în urmă unor neînțelegeri. Această presupunere a fost de scurtă durata, deoarece nu la mult timp după asta, Broom, având o discuție cu un membru al personalului de securitate la o convenție științifico-fantastică și fantastică în 2009, ar fi aflat că și alte persoane posedau aceeași amintire falsă despre moartea lui Mandela în închisoare, cu detalii similare cu privire la urmări.
În urmă descoperirii, Fiona a creat un website, astfel încât oamenii să împărtășească și să discute despre amintirile lor care par, dar nu sunt reale. Acest fenomen a fost numit „Efectul Mandela” și a devenit viral inspirând chiar și un film: The Mandela Effect (2019).
Există multe exemple care încearcă să demonstreze acest fenomen, cum ar fi faptul că mulți oameni își amintesc de bărbatul din jocul de societate Monopoly care poartă un monoclu, deși acest lucru nu este adevărat! Există și indicii verbale care susutin ipoteza, cum ar fi replica „Nu, eu sunt tatăl tău” din Războiul Stelelor: Episodul V – Imperiul contraatacă (1980) și care este adesea amintită în mod greșit că fiind „Luke, eu sunt tatăl tău”.
Care sunt totuși cauzele? Un grup de cercetători (nu britanici) au găsit ca explicație ideea că oamenii tind să își amintească greșit detaliile atunci când acestea coincid cu așteptările pe care le au.
De exemplu, credința falsă că Omul Monopoly poartă un monoclu se poate trage din faptul că ochelarul pare a fi un accesoriu potrivit pentru personaj.
Efectul Mandela a alimentat și numeroase teorii neverificabile, inclusiv aceea că fenomenul se produce că urmare a teoriei corzilor și a amestecului de universuri diferite.
În final, un citat și un îndemn, mai ales acum, când războaiele nu mai contenesc să apară:
„Oamenii curajoși nu se tem să ierte de dragul păcii!” – Nelson Mandela
Discussion about this post