Drumurile noastre, poate, vor fi asfaltate cum trebuie, vreodată? Este întrebarea națională, inspirată de melodia lui Dan Spătaru. O piesă hit, care ne aduce aminte că neîncrederea românului în autorități nu a murit.
În acest articol-anchetă analizăm cum a fost și este reabilitat Drumul Județean 226, care leagă localitățile Mihai Viteazu, Sinoe, Săcele și Corbu.

Acuze cu privire la anumite nereguli, precum stratul de asfalt prea subțire, în comparație cu sumele mari investite, vin într-un moment în care un alt drum surpă tronul și piedestalul unui vodă de Moldova, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins cu o geantă de bani, primită ca să dea verde la continuarea unor lucrări publice.
Pentru drumurile județene mereu s-au făcut ambuteiaje cu oferte, s-au dus bătăi bară la bară, ca să rămânem în termeni de trafic, pentru contracte de execuție și de reabilitare. Motivul? Sumele puse la bătaie sunt în primul rănd sigure, pentru că vin din fonduri europene, guvernamentale, dar și din visteriile consiliilor județene și ale primăriilor. În al doilea rând, sumele sunt mereu cu multe zerouri și gata să fie majorate, când executantul lucrărilor anunță că nu se descurcă într-un anumit moment, cu ce are alocat.

Stratul de bani, mereu mai gros decât stratul de asfalt
În mai puține cuvinte, stratul de bani, mereu e mai gros decât cel de asflat, iar asta în condițiile în care drumurile se fac și din economiile celor care se folosesc de căile rutiere, bune sau rele, simplii cetățeni.
Autoritatea se grăbește mereu să acorde bani în plus pentru că nu vrea ca termenul de finalizare să fie încălcat sau decalat cu mult, asta pentru că riscă o corecție din partea Uniunii Europene, dar și una care doare mai tare, din partea alegătorilor și cum ne pregătim pentru un an electoral, Drumul Județean 226 Mihai Viteazu- Corbu ar trebui să se terminte la termen, așa cum s-a promis, mai precis, la jumătatea lunii viitoare.
Ținem de “6” la 226
Consiliul Județean Constanța a dat asigurări că Drumul Județean 226 va fi executat exemplar și finalizat la timp. Cel puțin asta suntem lăsați să înțelegem din declarațiile președintelui CJC.
„Înregistrăm progrese în ceea ce privește reabilitarea și modernizarea DJ 226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu. Am primit asigurări că până la mijlocul lunii noiembrie, acest proiect de o importanță majoră, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru turiștii care vizitează litoralul românesc, va fi finalizat“,
a declarat Mihai Lupu, în presa locală.
Însă, în anumite segmente de drum, mai e mult de muncit, așa cum arată imaginile suprinse de redacția Observator Constanța:

2021 este anul în care a început proiectul de reabilitare a arterei atât de importante pentru localnicii din nordul județului, cât și pentru turiștii care ajung în zonă, cu destinația Corbu. Sunt 40 de kilometri de lucrări, însă, în multe porțiuni, stratul de asfalt ar fi doar o pojghiță, ne spun constănțenii care au ajuns la locul șantierului, din curiozitate, ori pentru că aveau treabă în zonă.
“Tot drumul e varză. Stratul de asfalt e prea subțire. Să vă uitați peste tot cum e! Pe ce dau banii?”,
se întreabă retoric una dintre persoanele care a văzut lucrările.
Cât despre ce a observat în teren echipa noastră, lucrările sunt departe de a fi ca la manual. Pe acest tronson, spre exemplu, se vede clar faptul că muncitorii doar au peticit sau plombat, ca să cităm din limbajul lor de “specialitate”.

Cârpeala se face pe bani grei! Proiectul era initial estimat la 95 de milioane de lei, însă între timp a urcat la 107 milioane. Cea mai mare parte din sumă vine de la Uniunea Europeană, iar restul sunt contribuții de la bugetele locale și din seiful CJC.
Răspuns blocat pe DRUM, despre DRUMUL 226
Am sesizat Consiliul Județean Constanța despre toate neregulile și am cerut în data de 2 octombrie lămuriri cu privire la sumele alocate pentru lucrări și despre executanți. Răspunsul nu l-am primit nici până azi. Motivul? Funcționarul de la departamentul juridic, responsabil cu colectarea datelor, consideră că ne poate da o replică și după 30 de zile. De ce ar avea nevoie de o lună? Asta ne face să credem faptul că trebuie să clădească o apărare solidă, iar neregulie ar putea să fie mai mari și mai multe decât cele pe care le-am prezentat prin poze și cuvinte, în acest material.

În plus, solicitarea a fost făcută într-o perioadă în care drumurile județene duc spre DNA, așa cum scriam în deschidere, despre cazul Dumitru Buzatu. Reamintim faptul că fostul șef CJ Vaslui a fost arestat de procurorii anticorupție, după ce a primit o geantă cu 1.25 milioane de lei de la omul de afaceri care a câștigat un contract masiv pentru un drum județean. Cu acea șpagă, afaceristul Emil Savin ar fi trebuit să-l înduplece pe conducătorul consiliului județean să-l lase să reia lucrările, asta după ce insitituția le-a oprit, pentru că ar fi fost neconforme. Mai exact, lucrările erau executate prost, potrivit unui expert antamat de CJ Vaslui.

Banii respectivi ar fi fost meniți să-I facă pe Dumitru Buzatu să închidă ochii la nereguli, susțin anumite surse, în timp ce altele vin cu o altă variantă: Drumul era executat ca la carte, numai că șeful instituției publice căuta nod în papură ca să-și primească zeciuiala. Un judecător va găsi, sperăm, adevărul din acest caz.
NOTĂ: Nu facem niciun fel de asociere între fostul președinte CJ Vaslui și președintele CJ Constanța. Doar contextualizăm situația.
Dacă aveți informații despre proiecte care merg cu frâna de mână trasă, ori ponturi despre nereguli comise de cei pe care i-ați ales ca să lucreze pentru dumneavoastră, din funcții publice, așteptăm un e-mail la adresa redactie@observatorconstanta.ro, sau un mesaj direct pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/observatorconstanta.
Discussion about this post