Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii pensiilor speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării„, se arată în proiectul de lege.
Potrivit acestuia, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţionala şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării„, mai subliniază proiectul.
Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.
„În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional„, se mai arată în proiect.
Nicolae Ciucă, pensie de aproape 20.000 de lei
Proiectul legii pensiilor speciale nu este o reformă a pensiilor speciale, ci este o lege de salvare a acestora, atacabilă din nou la Curtea Constituţională. a afirmat deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.
Seidler susţine că preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care are o pensie de 19.800 de lei, va pierde, dacă această lege întră în vigoare, 1.400 de lei. „Dacă asta înseamnă eliminarea inechităţilor, dacă asta înseamnă aducerea tuturor pensiilor speciale la principiile contributivităţii, atunci înseamnă că aceşti oameni trăiesc într-un univers paralel, pentru că în România pensia reală este de uşor peste 2.000 de lei„, a adăugat el.
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că proiectul respectă atât solicitările Comisiei Europene, cât şi deciziile Curţii Constituţionale. El a adăugat că eliminarea tuturor pensiilor speciale nu se poate face aşa, „peste noapte”.
„Noi putem să hotărâm să tăiem totul mâine, legea va fi neconstituţională şi în consecinţă pierdem 2,8 miliarde de euro. Nu asta e soluţia. Această lege respectă şi solicitările Comisiei Europene, respectă şi deciziile CCR şi ne vă face să luăm cei 2,8 miliarde de euro atât de necesari pentru România. E atât de simplu„, a spus Simonis.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post