Dacă săptămâna trecută temperaturile înregistrate prevesteau venirea verii, cu maxime de 25 de grade, zilele acestea, la primele ore ale dimineții, mercurul din termometre indica 6 grade Celsius.
Medicii spun că organismul uman este mult mai sensibil acum din cauza schimbărilor bruște de temperatură.
Diferenţele mari de temperatură creează un dezechilibru şi în organism. Cea mai periculoasă este trecerea de la cald la frig. Oboseala, la diferențe bruște de10-20 de grade, se resimte fantastic.
„Schimbarea bruscă de temperatură de la cald la frig poate să favorizeze apariția unor infecții, în special virotice. Omul poate să fie bine dimineață, seara când ajunge acasă să aibă frisoane să înceapă să-i curgă nasul, ușoare dureri de cap, o astenie. În această perioadă, foarte mulți oameni se prezintă la cabinete cu infecții cauzate de scăderea imunității, pe fondul fluctuațiilor mari de temperatură„, afirmă medicii.
De asemenea, asistăm la diferenţe foarte mari de temperatură, care ajung între regimul diurn şi cel nocturn chiar şi la15 de grade Celsius.
Specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii sunt de părere că fluctuaţiile au un efect negativ asupra organismului uman. Potrivit acestora, scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei bolilor precum astmul, afecţiunilor pulmonare și respiratorii, a alergiilor, a depresiei şi a problemelor de nutriţie este destul de ridicat.
Aceste studii au arătat că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătăţii pot fi destul de grave. Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau de probleme de nutriţie, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de bolile respiratorii.
Există mulți care acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică și psihică, o stare de somnolență continuă și chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător noaptea.
Din acest motiv, este bine să ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume și fructe, deoarece conțin vitamine și minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecțiunile provocate de aceste oscilații de temperatură.
Discussion about this post