Vești bune pentru turiștii care vor alege să își petreacă vacanța la Costinești. Stațiunea tineretului va câștiga 16 hectare de plajă nou nouță, după ce Administrația Națională Apele Române a reușit să semneze contractual cu finanțare europeană privind reducerea eroziunii costiere. Firma olandeză care a câștigat licitația are la dispoziție 36 de luni ca să finalizeze lucrările. Iar pe lângă plajă, faleza din stațiune va fi și ea reabilitată.
După Mamaia și Eforie, Costinești este următoarea zonă în care se vor desfășura lucrările pentru combaterea eroziunii costiere. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a semnat contractul din cadrul proiectului cu finanțare europeană de mărire a sectorului de plajă. Lucrările vor fi executate de acceași firmă olandeză care s-a ocupat de lărgirea plajelor din zona de sud a stațiunii Mamaia și Eforie. Astfel că este de așteptat ca și aici plaja să beneficieze de un nisip de calitate și o intrare lină în apă.
„Se vor face lucrări de protecție costieră în zona Costinești despre care se vorbește de mult timp și care era supusă unei eroziuni puternice. Aici vor fi 5 structuri de piatră, iar între ele se va face o înnisipare, pe o lățime de 100 m. Nisipul este același pus la Eforie, adus din largul mării, din largul stațiunii Mamaia, un nisip care corespunde cerințelor proiectului”, a precizat Marius Stamate, director – firmă constructoare.
„Este o zonă deosebit de afectată, astfel încât trebuie să intervenim cât mai urgent. Costineștiul se va schimba în sensul că se vor face 5 sau 6 diguri, în funcție de proiectul ethnic și apoi proiectul va clarifica câte vor fi și ce înclinație vor avea. Este o zonă foarte afectă din cauza curenților puternici din această zonă. Zona forum nu mai are plajă deloc, iar cea centrală este foarte subțire, la 30, 40 m”, punctează Hristu Uzun, director ABADL.
Prin intermediul acestui proiect stațiunea va câștiga 16 ha de plajă nouă, urmând ca suprafața totală să ajungă astfel la 25 de hectare, o schemă de protecție costieră pe o lungime a țărmului de 2.500 metri liniari și recife populate cu diverse specii de scoci în suprafață totală de aproape 30.000 de metri pătrați. Înnisiparea plajei de la Costinești, dar mai ales refacerea falezei erau mai mult decât necesare. Aceasta din urmă se surpă an de an, puțin câte puțin și era un adevărat pericol pentru turști.
„Costinești este un pas foarte mare pe care îl așteptăm. 16 hectare noi de plasă este o minunăție pentru Costinești. Se va reface odată cu înnisiparea, au în proiect și reamenajarea acestei faleze și securizarea ei”, spune Dumitru Jeanu, primarul comunei Costinești.
Intrarea în apă va fi una lină, iar curenții nu vor mai fi atât de puternici. Iar asta ar putea avea ca rezultat reducerea numărului de incidente în timpul sezonului estival. An de an zeci de turiști au fost scoși din apă de salvamari, după ce erau surpinși de curenți și trași în larg.
„Era necesar pentru că s-a și construit mult, dacă va fi intrarea mai lină va fi spre beneficiul Costineștiului. Va fi o nouă provocare pe care o acceptăm”, a declarat și Nicu Serafim, șeful salvamarilor din Costinești.
Lucrările vor începe imediat după obținerea autorizației de construire. Iar durata contractului, care include proiectare și execuție, este de 36 luni. Costurile proiectului sunt de 391 de milioane de lei.
Discussion about this post