Celebrată anual în ultima zi din luna octombrie, Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală. Aceasta este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.
Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Eve, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant.
Potrivit tradiției, cei ce sărbătoresc Halloween vor purta costume specifice, vor sculpta dovleci în formă de felinar, vor „colinda” pe la ușile vecinilor pentru a primi bomboane sau vor juca diferite jocuri care vor include vizitarea unor locuri presupus „bănuite”. Aceste obiceiuri sunt foarte prezente și în filmele americane, acolo unde vecinii își arată creativitatea prin decorarea caselor.
Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.
Totodată, în această seară sau în weekend-ul din preajma Halloween-ului, există cubluri în care sunt organizate petreceri tematice. Participanții au două reguli de respectat: să se costumeze într-un personaj favorit, amuzant sau popular și să se distreze!
În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Discussion about this post