Singura gravură a portretului lui Vlad Ţepeş cunoscută pe teritoriul României, prima cazanie românească publicată de Biserica Ortodoxă, în 1642, ori caietul lui Emil Cioran, conţinând manuscrisul unei părţi din „Amurgul gândurilor” vor fi scoase la licitaţie pe 21 noiembrie, în cadrul primei părţi a evenimentului „Colecţia unui bibliotecar” – Licitaţie de carte rară, hărţi vechi, manuscrise şi fotografie de epocă.
Incunabulul de la Lubeck, din 1488 – 1493, realizat de Bartholomaeus Gothan, este primul din ediţia sa, conţinând 12 pagini referitoare la poveştile despre Vlad Ţepeş, incunabulul conţinând şi gravura care îl reprezintă pe Vlad Ţepeş, însoţită de un text tipărit într-un dialect din nord-vestul Germaniei, informează luni Artmark.
Până în acest moment se cunosc doar alte două gravuri ilustrându-l pe Vlad Ţepeş, imprimate în incunabule, păstrate – una la British Library, iar alta la Biblioteca Naţională din Budapesta.
O altă piesă iconică a licitaţiei, Cazania de la Govora, este prima cazanie românească publicată de Biserica Ortodoxă, în 1642, cu un an înaintea Cazaniei lui Varlaam al Moldovei, o raritate absolută fiind şi caietul lui Emil Cioran, conţinând manuscrisul unei părţi din „Amurgul gândurilor”.
În cadrul licitaţiei, iubitorii de carte au prilejul să adjudece exemplare rare, ce poartă semnăturile celor mai mari scriitori români, iar uneori chiar şi dedicaţiile acestora către alţi literaţi, oameni politici ori persoane importante din cercul lor intim.
Primul lot al licitaţiei, cu preţul de pornire de doar 100 de euro, este lucrarea „Oul şi sfera”, de Nichita Stănescu (Bucureşti, 1967), datată şi semnată către actriţa Ilinca Tomoroveanu, iar pentru 200 de euro este scos la licitaţie un exemplar din „Patul lui Procust”, de Camil Petrescu (Bucureşti, 1933), cu dedicaţia şi semnătura olografă a autorului.
Cele 200 piese din cadrul licitaţiei alcătuiesc, la Palatul Cesianu-Racoviţă, un muzeu în miniatură destinat bibliofililor şi investitorilor în istorie, dar şi tuturor celor care sunt în căutarea unor piese muzeale, de colecţie. Acestea sunt expuse până pe 21 noiembrie şi pot fi admirate în regim gratuit de luni până duminică, între orele 10,00 – 20,00.
sursa: Agerpres
Discussion about this post