Mai multe evenimente vor avea loc astăzi, cu prilejul Zilei Dobrogei. Cu prilejul Zilei Dobrogei, Consiliul Județean Constanța, Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și Primăria Municipiului Constanța organizează, marți, 14 noiembrie, cu începere de la ora 17:00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin”, un amplu eveniment cultural-artistic. Suita manifestărilor dedicate acestei mari sărbători a dobrogenilor va debuta cu intepretarea Imnului Dobrogei de către Grupul Vocal „Giocoso”, din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, coordonat de prof. Rodica Iftime, moment artistic urmat de o Horă Dobrogeană.
Din mijlocul dobrogenilor nu putea lipsi renumitul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel care a făcut România celebră în toată lumea. Fascinat de Dobrogea, acest tărâm al armoniei, cu un bogat trecut istoric și un adevărat model de conviețuire interetnică și interconfesională, britanicul îndrăgostit de țara noastră va fi prezent la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde va prezenta documentarul pe care l-a realizat, FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA și va povesti despre frumoasa călătorie gastronomică, culturală şi istorică prin autenticul românesc.
Evenimentul va continua cu un moment special oferit de apreciatul artist liric constănțean, Iulian Bratu, care va interpreta Imnul Dobrogei. Atmosfera de sărbătoare de la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin” va fi întregită de reprezentația renumitului Ansamblu Folcloric Profesionist ,,Brâulețul’’ – Spectacol Extraordinar de Folclor, cât și de momentele muzical-coregrafice susținute de alte ansambluri dobrogene îndrăgite: Ansamblul ,,Iholu’’ – Comunitatea Aromână, Ansamblul ,,Elpis” – Comunitatea Elenă, Ansamblul ,,Luminiţe dobrogene” – Primăria comunei Lumina, Ansamblul Studenţesc ,,Ovidius” al Universităţii Ovidius Constanţa, Ansamblul ,,Plai de dor” – Primăria comunei Albești, Ansamblul ,,Izvoraşul Dobrogean” Fântânele – Primăria comunei Fântânele, Ansamblul ,,Canlar” – Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Ansamblul ,,Dobrogeanca” – Centrul Cultural ,,Elena Roizen”, Ovidiu, Ansamblul ,,Qanara” – Centrul Cultural ,,Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul ,,Balkaneros” – Centrul Cultural ,,Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul ,,Armânamea” – Centrul Cultural ,,Elena Roizen” Ovidiu, Ansamblul ,,Reabina” Ghindărești – Comunitatea Rusilor Lipoveni, Grupul Folcloric Aromân ,,Lilici dit mai” – Comunitatea Aromână, Trupa ,,Şatra” – Comunitatea Rromă, Mangalia, Ansamblul ,,Muguraşii Cumpenei”, comuna Cumpăna și Ansamblul ,,Fidanlar” – Uniunea Democrată Turcă din România.
Prezentatorii evenimentului organizat cu prilejul Zilei Dobrogei sunt Roxana Cioacă și Ionuț Dulgheriu.
Tot în cadrul aceleiași ample manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Dobrogei, de la ora 17:00, sunteți invitați la vernisajul expoziției de pictură și mozaic a catedrei de Arte Vizuale din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, intitulată sugestiv ARMONII VIZUALE. Lucrările de pictură au fost realizate în cadrul proiectului TABĂRA DE PICTURĂ „Kreator Art-Dobrogea”, coordonat de prof. Sîrbu Florentin, iar lucrările de mozaic au fost realizate în cadrul proiectului cultural ,,PEISAJUL DOBROGEAN ÎN ARTA DECORATIVĂ’’ – coordonat de prof. Ana-Maria Ceară. Expozanții sunt cursanți ai Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, catedra de Arte Vizuale: Daniela Bărbatosu, Ana-Maria Bucătariu, Mariana Enache.
Asociația SINE QUA NON sărbătorește ZIUA DOBROGEI prin lansarea unei cărți de istorie de peste 1.000 de pagini
Proiectul cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, implementat de Asociația SINE QUA NON și finanțat de Primăria Municipiului Constanța, se va încheia în data de 14 noiembrie 2023, de ZIUA DOBROGEI, cu lansarea unui volum de studii și articole științifice. Proiectul, derulat în perioada 24 – 27 august 2023, a cuprins: cinci simpozioane și o masă rotundă organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea și Arhiepiscopia Tomisului; vernisarea a două expoziții temporare; două lansări de carte și trei prezentări de carte; două tururi ghidate la lăcașurile de cult din Peninsula Constanței (Catedrala Ortodoxa Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Bazilica Sfântul Anton de Padova, Marea Moschee Carol I, Geamia Hunchiar, Biserica greacă Metamorfosis, Biserica bulgară Sfântul Nicolae, Biserica armeană Sfânta Maria și Sinagoga Mare de rit așchenaz) și zece ateliere meșteșugărești medievale organizate în Parcul Arheologic al Municipiului Constanța.
Prin proiectul științific și cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, Asociația SINE QUA NON a promovat, în rândul constănțenilor și al turiștilor: istoria orașului Constanța, istoria Dobrogei și istoria românilor, patrimoniul cultural dobrogean și național și cele mai noi descoperiri arheologice din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară. Mai mult decât atât, prin evenimentele științifice și culturale organizate, au fost marcate și câteva momente mai importante din istoria noastră națională: 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari; 145 de la Unirea Dobrogei cu România; Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.
O parte a comunicărilor științifice susținute în cadrul celor cinci simpozioane se regăsește în volumul omagial dedicat sărbătoririi ZILEI DOBROGEI, un volum de peste 1.000 de pagini, editat în format academic, publicat la Editura MEGA din Cluj-Napoca. Volumul este coordonat de: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristina Talmațchi, dr. Mariana Cojoc și dr. Costin Scurtu. În acest volum au publicat studii și articole științifice: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhiviști, bibliotecari și alți oameni de cultură din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară.
Volumul începe cu un Cuvânt înainte, urmat de cinci capitole care au aceeași denumire cu simpozioanele menționate. Fiecare studiu conține Cuvinte cheie și câte un Rezumat în limba română și într-o limbă de circulație internațională. Pentru o prezentare mai compleză și detaliată a informațiilor scrise, unele studii au inserate și imagini, în text sau la finalul textului.
După cum am menționat deja, scopul principal al acestui proiect a fost acela de promovare, în rândul constănțenilor și al turiștilor, a istoriei orașului Constanța, a istoriei Dobrogei și a istoriei românilor, a patrimoniului cultural dobrogean și național și a monumentelor arheologice și istorice din Peninsula Constanței. Acesta este și motivul pentru care unul dintre simpozioane, coordonat de dr. Lavinia Dumitrașcu, l-am intitulat: CONSTANȚA ȘI LUMEA ROMÂNEASCĂ MODERNĂ ȘI CONTEMPORANĂ. Comunicările susținute la acest simpozion se regăsesc în capitolul III al volumului.
De asemenea, anul acesta, chiar în ziua în care va fi lansat volumul, dobrogenii vor sărbători 145 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Prin urmare, în cadrul proiectului am dorit să marcăm și acest important eveniment din istoria românilor, petrecut în ziua de 14 noiembrie 1878, data la care Dobrogea a intrat, oficial, în granițele statului modern român. Astfel, unul dintre simpozioane l-am denumit: 145 DE ANI DE ISTORIE MILITARĂ ȘI ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ ÎN DOBROGEA, iar comunicările acestui simpozion au fost inserate în capitolul V din volum, capitol coordonat de dr. Costin Scurtu.
Nu trebuie să uităm că tot în acest an s-au împlinit 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari, motiv pentru care, împreună cu dl prof. univ. dr. Marian Cojoc, am hotărât să organizăm un simpozion prin care să marcăm Centenarul Constituției adoptate de Parlamentul României în anul 1923. Simpozionul l-am numit: REPERE FUNDAMENTALE ÎN EVOLUȚIA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI (1923 – 2003), iar studiile și articolele referitoare la acest important eveniment din istoria noastră națională, îngrijite de prof. univ. dr. Marian Cojoc și conf.univ.dr. Mariana Cojoc, pot fi citite în capitolul IV.
Desigur, orașul Constanța are o bogată istorie antică și medievală, perioade în care purta denumirile de: Tomis, Constantiana sau Kustendje. Pentru a promova aceste perioade istorice în rândul constănțenilor și al turiștilor, am organizat simpozionul: CONEXIUNI CULTURALE, ECONOMICE ȘI MONETARE ÎN ANTICHITATE ȘI EVUL MEDIU, simpozion coordonat de dr. Gabriel Mircea Talmațchi și dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi. Astfel, în capitolul II din volum pot fi parcurse studii și articole științifice referitoare la: antichitate, numismatică și perioada medievală.
Și, nu în ultimul rând, capitolul I din volum, intitulat DE LA SIMBOL LA SEMN, cuprinde studii și articole referitoare la semnele și simbolurile din preistorie și din perioadele istorice care au urmat: dacică, prefeudală, modernă și recentă. Simpozionul a fost coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici și prof. dr. hab. Magda Lazarovici. Lucrările analizează simboluri și semne realizate cu unelte de metal, descoperite pe roci sau blocuri megalitice aflate pe creste, pe cărări de munte sau pe drumurile mai des circulate. Astfel de semne și simboluri mai apar pe: vase din lut, idoli, metale etc. Unele simboluri și semne reprezintă stelele și planetele strălucitoare sau constelațiile ce pot fi observate de pe teritoriul țării noastre, în toate cele patru anotimpuri.
.
Discussion about this post