Furtuna de la malul mării din acest weekend a lăsat dezastru în urmă. Copaci căzuți, mașini zdrobite, acoperișuri smulse – sunt doar câteva dintre pagubele pe care natura dezlănțuită le-a cauzat.
Specialiștii în mediu atrag atenția că este posibil să ne mai confruntăm cu astfel de fenomene, pentru că ne aflăm în era schimbărilor climatice. Dacă până acum câțiva ani ideea de furtună tropicală în România era complet străină, iată că acum ne-am confruntat cu vânturi de peste 100 de km/h, și acesta pare a fi doar începutul.
Schimbările climatice globale provoacă o creștere periculoasă a nivelului mării, vreme instabilă și imprevizibilă, daune mediului și, în consecință, o stare de înrăutățire a sănătății umane.
Într-un ecosistem vast și interdependent precum cel al Pământului, în care oamenii, animalele, plantele și vremea lucrează împreună pentru a susține viața, orice schimbare radicală a climei declanșează un efect de undă asupra tuturor formelor de viață – o legătură care este acum bine stabilită.
În ultimii 20 de ani, încălzirea globală a fost motivul apariței multor probleme complicate de sănătate. impactul negativ al schimbărilor climatice asupra calității aerului – care este determinat parțial de o creștere a incendiilor de vegetație alimentate de secetă și de concentrații mai mari de particule toxice în aer – este asociat cu afectarea inimii.
Potrivit Organizației Mondiale pentru Alergie, reacțiile alergice la polen au crescut ca frecvență și severitate în unele regiuni geografice în ultimele decenii.6,7 Există mulți factori interdependenți, inclusiv un sezon de plantare mai lung și oamenii care emit mai mult dioxid de carbon în atmosferă, ceea ce poate contribui la creșterea mai rapidă a ambroziei, producând mai mult polen per plantă și având un conținut alergenic mai mare.8 Încălzirea globală poate ajuta, de asemenea, creșterea copacilor care produc mai mult polen alergen, precum și o creștere a emisiilor de dioxid de carbon, care poate agrava substanțial alergiile la mucegai. Urbanizarea crescută în întreaga lume generează, de asemenea, mai mulți poluanți care, la rândul lor, declanșează alergii.
Schimbările climatice cresc deja riscul de cancer. Cancerul de piele ca urmare a creșterii radiațiilor UV și cancerul pulmonar din cauza poluării aerului sunt două exemple simple, dar există factori suplimentari mai puțin evidenti în joc.
Temperaturile mai ridicate, secetele, inundațiile și alte fenomene meteorologice cauzate de schimbările climatice au, de asemenea, un impact asupra calității și disponibilității alimentelor noastre.
Guvernele internaționale, organizațiile din domeniul sănătății și companiile își adună forțele pentru a reduce impactul devastator al schimbărilor climatice înainte de a fi prea târziu. Menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5°C este un obiectiv primordial. Pentru a realiza acest lucru, multe țări își stabilesc obiective ambițioase pentru a atinge emisii nete zero (un echilibru între gazele cu efect de seră introduse în atmosferă și cele eliminate) și pentru a proteja cel puțin 30% din pământul și oceanele lumii până în 2030.
Discussion about this post