Efectele furtunii care a lovit în week-end județele Tulcea și Constanța se văd în continuare. Municipiul Constanţa s-a aflat sâmbătă seară, dar şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, sub avertizări cod roşu de ploi şi de vânt puternic, rafalele depăşind peste 100 de km/h, iar urmările dezastrului sunt vizibile încă și acum. Un acoperiș întreg de pe un bloc a fost smuls și aruncat peste un loc de joacă, iar angajații primăriei au venit abia astăzi să degajeze terenul. Oamenii spun că așa vijelie nu au mai văzut niciodată.
La Constanța, a plouat ca niciodată și marile intersecții s-au transformat în canale venețiene. Primăria a interzis autobuzele electrice în oraș, de teamă să nu se oprească în mijlocul bălților. Urmările vijeliei se văd încă și astăzi. Un loc de joacă a fost distrus, după ce un acoperiș de la un bloc din vecinătate s-a prăbușit peste el. Abia astăzi autoritățile au catadicsit să vină și să ridice materialul lemnos și tabla căzute peste locul de joacă.
„Așteptăm în continuare intervenția Primăriei, este domeniu public. Să ne ajute a debarasa. Este o zonă în continuare periculoasă, plină de cioburi, tablă, cuie”, a declarat un locatar.
„În această zonă, iarna este curent. Dar atât de tare? Da, a fost peste sută. Dacă a bătut nordul, vântul, vijelia nu a avut niciun obstacol și construcția a fost așa cum a fost, a fost făcută cu ce au putut. Bine că nu a fost pe zi, cu copii, ziua parcul e plin cu copii”, a explicat un alt locatar.
O femeie care a vrut să iasă din bloc dimineață s-a accidentat, după ce a călcat pe o scândură și un cui ruginit i-a intrat în picior.
„Aseară, încercând să eliberăm o zonă, a călcat într-un lemn care avea un cui ruginit și acum e la spital să facă antitetanos”, a povestit Andrei Neagu, soțul femeii.
Peste 250 de copaci s-au prabușit fie pe carosabil, fie pe mașini, iar autoritățile au încă echipe în teren care se ocupă de degajarea acestora. În plus, primăria vrea să afle și de ce principalele bulevarde, nou asfaltate, au fost acoperite de apă în marile intersecții din oraș.
„La o primă evaluare făcută ieri și azi, avem peste 250 de copaci căzuți și până la 3650, diferența, copaci înclinați. Ce vedeți aici este o decizie luată de comandament să degajăm împreună cu ei. Primele lucruri să restabilim utilitățile publice și să nu avem probleme cu circulația transportului și să degajăm trotuarele. Ce s-a întâmplat din statisticile furnizate, un vânt de așa intensitate și durata lungă nu s-a mai întâmplat în ultima sută de ani. Cu această ocaziea văzut și lucrurile în neregulă din municipiu, astfel încât, când facem recepția să știm ce avem de făcut„, a spus viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu.
Dobrogea a fost regiunea cel mai puternic lovită de furtuna cumplită care a măturat totul în cale. Dispeceratele pentru situații de urgență din Tulcea și Constanța au primit în weekend peste 1.000 de apeluri de ajutor. Numai în județul Constanța au fost peste 700 de apeluri la 112 care semnalau diverse situații de urgență, inundații, copaci doborâți de vânt și căzuți pe mașini, acoperișuri smulse și aruncate la mari distanțe.
Discussion about this post