Celula de Criză Interinstituţională de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost activată după ce duminică, 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român.
Potrivit unui comunicat al MAE, din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români.
Ciprian Ionuț Soare are 28 de ani si este din Constanța. Lucrează ca electrician și se imbarcase în urmă cu două saptămâni, din Cairo. Nava plecase însă inițial din Turcia și ave aca destinație India. Ultima oară soția a vorbit cu el sâmbătă seară. Totul era normal și nu nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se întâmple. Era pentru a doua oară când Ciprian naviga cu această navă.
„Am vorbit cu el sâmbătă. Am vb despre ale noastre, că totul este bine. Nu a avut semntiment de frică sau ceva de genul și mi a spus că mă sună duminică după amiază. el navigă de 5 ani dar are un carcater puternic să reziste la astfel de situații și cred că se ține tare și așteaptă să vină acasă. Niciodată nu mi-a spus că e periculos. ”a declarat soția lui.
„ Avem cel puțin un navigator pe această navă sub Pavilion Bahamas. A plecat din Turcia spre India, Încarcă mașini pentru India. În zona Mării Roșii a fost atacată de forțe rebele înarmate ale unei factiuni rebele si îndreptată spre un port unde se afla și acum. Este electrician și are 29 de ani. Eu cred că aceasta facțăiune nu a știut ce face. Transportul internațional este baza economiei mondiale și o zonă nesigură acolo, înseamnă că își dau singuri la picioare. Dacă zona devine nesigură înseamnă falimentul multor țări din zona arabă. Echipajul navei și nava vor fi în siguranță pentru că nu are nicio legătură cu conflictul din Israel și situația se va lămuri” a transmis Adrian Mihălcioiu, presedinte SLN
Duminică, însă bărbatul nu și-a mai sunat soția, iar femeia a încercat să ia legătura cu el. Nu a reușit așa că a început să caute pe internet, pe paginile de profil poziția navei. Aceasta însă nu mai apărea. Panica a început să se instaleze încet încet iar spre seară femeia a afla tot de pe internet că nava fusese răpită. Odată cu ea și echipajul.
M-au anuțat, mi -au confirmat. Pentru că aveam totul cu semnul întrebării. Mi-au confirmat mi-au spus că nava este într un port apropiat el este pe navă și fac tot ce le stă în putință să îl aducă acasă teafăr. îl așteptăm acasă.
În această dimineață la nivelul ministerului de externe s-a format o celulă de criză iar autoritățile de la București fac acum toate eforturile pentru ca marinarul român să fie eliberat.
Precizare MAE – Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.
La bordul navei se află un echipaj format din 25 de marinari de diferite naționalități. Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat că nava „a fost deturnată sub îndrumarea Iranului de către miliția yemenită Houthi. De cealaltă parte însă Iranul a respins luni acuzațiile Israelului conform cărora rebelii Houthi din Yemen au acționat la îndrumările Teheranului atunci când au confiscat nava
„Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali, continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia”, informează MAE.
Sursa: AGERPRES
Discussion about this post