Cum e în București, așa e și în Constanța. Avem un centru cu multe clădiri vechi care arată rădăcinile noastre frumoase. Arhitectura lor este făcută parcă pentru un film de epocă și fără ele orașul ar fi categoric mult mai trist. Acum vine însă marele DAR! Dar sunt și un mare pericol, atunci când proprietarii le lasă de izbeliște.
Spre exemplu, pe bulevardul Ferdinand, peste drum de parcul arheologic și fix în fața clubului rocker-ilor din Constanța este o stație unde așteptând autobuzul poți să ajungi să fi luat de ambulanță.
Stația stă la poalele unei clădiri vechi, din care au tot căzut bucăți, iar balcoanele au ajuns să-și destăinuie armătura de fier ruginit, după ce au fost „despuiate” de tencuială.
Oricând, în capul unui om care așteaptă în această stație poate să-i cadă fragmente de tencuială, în cap sau ce a mai rămas din „burta” balconului mâncat de vreme și nepăsare.
Aici este șansa Poliției Locale să se afirme și să arate că-i pasă de cetățeni. Agenții pot să atragă atenția proprietarilor că trebuie să reabliteze clădirea. Sigur, e ușor de scris sau spus și mai greu de făcut. Mai ales în cazul clădirilor de patrimoniu ai nevoie de experți restauratori, care să știe cum să nu facă niște cârpeli modernitste și să mai pună și niște termopane, ca să strice totul, ci să refacă fațada clădirii după chipul ei din tinerețe, folosind material ca cele de pe vremuri și tehnici similare.
Cerem mult? Nu contează dacă răspundem cu da sau nu la întrebarea asta. Pur și simplu doar așa se face.
Discussion about this post