După furtuna de la sfârșitul săptămânii trecute, marea s-a retras cu mai bine de 20 de metri în larg, creând astfel un fenomen nu prea des întâlnit. Practic în locul în care astă vară turiștii și constănțenii înotau în valuri acum nu mai este decât nisip.
Cel mai bine fenomenul s-a putut observa pe plaja din staţiunea Mamaia, deoarece plaja este submersă şi panta este mai mică, astfel marea se retrage acolo uneori chiar si cu până la 60 de metri.
Specialiștii spun că este un fenomen frecvent atunci când bat vânturile dinspre vest, pe o perioadă îndelungată de timp şi de intensitate mare, așa cum s-a întâmplat zilele trecute la Constanța. Nivelul mării scade, apa se depărtează şi dă impresia că plaja avansează spre mare, dar în realitate marea se retrage.
Distanţele pe care se retrage sunt variabile. Cel mai mult, marea se poate retrage 70 – 80 de metri.
„Până mai ieri aici găseam rapane, scoici mari aruncate de furtuna care a fost ca un uragan. Neobișnuit pentru Narea Neagră. Acum avem un vânt de vest. Iar asta a făcut ca marea să se retragă. Avem o bucată suplimentară care a apărut ca urmare a retragerii apelor. Este un fenomen reversibill, normal și nu suntem totdeauna pregătiți pentru astfel de vânturi puternice. Obișnuiam să avem un vânt de iarnă, ei bine am avut vânturi de vest foarte puternice, furtuni tropicale, aproape uragane cu peste 120 de km la oră viteza vântului”, susține Adrian Bîlbă, activist de mediu.
Discussion about this post