La mai bine de 48 de ore de când județul Constanța s-a aflat sub cod roșu de vreme severă și zeci de localități au rămas în beznă, 60 dintre ele nu au nici în acest moment energie electrică sau apă potabilă. În aceste condiții, autoritățile au decis ca 29 de unități de învățământ să rămână și astăzi închise, urmând ca în funcție de evoluția situației, comandamentul pentru situații de urgență să ia noi măsuri.
Zeci de localități au rămas în întuneric încă de sâmbătă noapte, la scurt timp după ce autoritățile au început să trimită primele mesaje de tip ro-alert. Vremea severă a pus încet, încet, stăpânire pe Dobrogea și, rând pe rând, sistemele de alimentare cu energie electrică sau apă potabilă au cedat. Mai grav este că, deși condițiile meteorologice s-au îmbunătățit, vântul nu mai bate și nici nu mai ninge încă de ieri, în 60 de localități cu un total de peste 60.000 de consumatori, nu a fost reluată furnizarea energiei electrice. Și nici apa potabilă nu a revenit la robinetele oamenilor.
„Am înțeles că se lucrează. Sunăm la dispecerate și deranjamente și nu răspunde nimeni. Nu avem cu cine lua legătura. Neavând apă, este o soluție de moment. Școala din Corbu are stoc de apă doar pentru azi. La Vadu nu se face, nefiind energie nu se face. Ieri am reușit să luăm legătura cu Enel și ne-a rugat să vedem ce stâlpi sunt fire rupte. Nu sunt mai probleme, nu avem în localitate, probabil undeva pe câmp. Sunt fire și stâlpi căzuți”, a declarat Vasile Lumânare, primarul comunei Corbu.
Puțini sunt localnicii care au generatoare, așa că cei mai mulți tremură de frig în case și stau la lumina lumânărilor. Pe copii i-au trimis la rude, în Constanța, că să nu-i îmbolnăvească.
„Care sunt mai avuți, au generatoare, ceilalți se încălzesc cu sobe. Telefoanele le încărcăm la barăci, sau la mașini”, spune un localnic.
„Nu este apă, iar generatorul nu merge non-stop. Este foarte greu. Copiii i-am dus la oraș. Nu avem nicio informație. De sâmbătă noapte tremurăm”, a mărturisit o femeie.
Școlile au rămas și ele închise în localitățile afectate. La Corbu, doar una din cele trei structuri funcționează. Însă și aici, dacă situația de la nivelul localității nu se schimbă, și aceasta s-ar putea închide.
„Într-adevăr, nu avem curent în localitate, aici avem generator. La Vasile Alecsandri nu am achiziționat încă și consiliul de administrație a propus să îi aducem aici, la Gheorghe Lazăr. Împreună cu Consiliul Local am eliberat drumul și nu au fost probleme de la Vadu, aici în Corbu. Nu știm când se va rezolva problema, astăzi, mâine, se încearcă rezolvarea. Dacă nu aveam generator, suspendăm cursurile”, a declarat Adriana Căpraru, director Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr din Corbu.
Autoritățile spun că depun toate eforturile pentru ca situația să se remedieze în cel mai scurt timp, însă intervențiile sunt dificile. Stâlpii de electricitate puși la pământ de vântul puternic se află în zone de câmp, iar acolo nu se poate interveni cu utilaje grele, din cauza solului foarte ud. La Corbu, furnizarea apei și energiei ar putea să se reia cel mai devreme joi, însă în localitățile îndepărtate, ar putea să mai dureze.
Discussion about this post