Românii de pretutindeni sărbătoresc, astăzi, Ziua Națională a României. Data de 1 Decembrie a fost stabilită printr-o lege promulgată în 1990 și marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.200 de delegați, împreună cu peste 100.000 de suținători, îmbrăcați în haine de sărbătoare și purtând tricolorul pe piept, au pornit către către Sala Unirii, numită pe atunci Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România.
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
Recunoaşterea internaţională a unirii a venit apoi în mai multe etape: unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria. Pe 28 octombrie 1920, a fost semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia, dar Japonia a refuzat ratificare, având o înţelegere în acest sens cu Uniunea Sovietică.
Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie
Ziua Națională a României este marcată în fiecare an prin evenimente patriotice, mai ales prin parade militare, cele mai celebre fiind parada din București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia. Totodată, parade militare au loc în toată țara, alături de ceremonii de depuneri de jerbe de flori și coroane la monumentele eroilor.
De asemenea, drapelul național este arborat în toate instituiile de stat, iar românii mai patrioți îl amplasează în propriile locuințe.
De 1 Decembrie, mâncărurile autentice românești, precum fasolea cu ciolan, costiţa, sarmalele sau palinca, ţuica fiartă şi vinul nu lipsesc de pe mesele oamenilor
Pentru poporul român, 1 Decembrie este ziua în care țara noastră s-a trezit la o nouă viață, după o lungă agonie.
La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!
Discussion about this post