Bătaia de joc față de arbori este deja una dintre marile traume ale constănțenilor. Noi am putea face deja un roman din toate articolele despre copacii care au fost mutilați de muncitorii firmelor private, abonate la bani publici, pentru refacerea trotuarelor și străzilor orașului.
Anul acesta, în mai multe zone ale orașului, copacii s-au transformat în victimele lucrătorilor fără minte. Unii în mod intenționat și alții doar din lipsa educației, ca să nu spunem mai mult, au dat cu uneltele lor în copaci, în timp ce reabilitau căile pietonale, spre exemplu.
Astfel, putem specula faptul că ciclonul a pus arborii la pământ și pentru că aceștia deja erau slăbiți.
„Sunt copaci doar înclinați, care, dacă, dacă și repet, dacă și-ar bate capul primăria, i-ar pune le loc. Rădăcinile sunt încă acolo. Nu au fost smulși, doar înclinați. Sunt convinsă că într-o țară civilizată cu adevărat, acești arbori ar putea fi replantați, bine, plantați la loc, tot acolo. Îndreptați și pus pământ mult la rădăcină.“, este dorința unei constănțence.
Arborele pe care îl vedeți în poza de mai sus se află pe strada Mircea cel Bătrân, în zona centrală.
Acest copăcel este în zona Trocadero:
„Nu le cere nimeni să trimită pe orbită o rachetă spațială, care să plece din Constanța. Vrem doar să constate și să ia măsuri. Se poate face ceva pentru acești copaci? Da! Bun, atunci hai să-i ajutăm, să-i salvăm. Și asta nu e tot. Băi, a fost vânt puternic, nu zice nimeni nu, dar e prea suspect să cadă atâția copaci. Noi tot am semnalat faptul că muncitorii le-au tăiat rădăcinile, le-au otrăvit. Sunt chestiuni arhicunoscute. Eu consider că așa au fost slăbiți, iar când a venit furtuna, bum, le-a dat ultima lovitură. Măcar acum să-și spele păcatele, să nu mai lase muncitorii dezlegați pe străzile noastre, să facă tot ce vor ei și să salveze ce copaci mai pot fi salvați!“, exclamă un localnic.
Iar oamenii mai au o cerință:
„Ne-au lăsat buturugi peste buturugi, la stradă. Unde mergi, vezi încă una. Nu înțeleg, dacă tot au luat trunchiurille copacilor distruși de furtună, de ce nu au ridicat și buturugile. Ce, le fac monumente? Le lasă aici până la vară? M-am gândit că poate le lasă ca semn, ca să știe unde trebuie să replanteze. Dar ei, muncitorii de la spații verzi nu-și trec acolo, într-un registru adrese, domne, la strada cu tare, la numărul cutare a căzut un tei. Trebuie să replantăm. Oare ei, când și dacă or să vină cu replantatul, o să se uite așa ochiometric din mașină și o ză zică, uite o buturugă, aha, acolo a căzut un copac și trebuie să plantăm?“, se întreabă un alt constănțean.
Acestea sunt opiniile unor oameni sătui să numere buturugi, probleme și gafe comise de muncitori.
Discussion about this post